Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Έπεσε το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης

Πτώση φαίνεται πως καταγράφει η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ξεμπλοκάραμε» αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Βάσει δηλώσεων του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε ότι η μέση τιμή αυτής της εβδομάδας σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης είναι μειωμένη κατά 36%, γεγονός που σημαίνει πως η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα, η οποία είχε οριζοντιωθεί για περίπου επτά ημέρες, με τον πρύτανη τότε να «χτυπά» τον «κώδωνα» του κινδύνου, καταγράφει πτώση.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων που έγιναν από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος και τα οποία αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και την εξέλιξη στο «μέτωπο» του κορωνοϊού.

Ο κύριος Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που διεξάγει την έρευνα και παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και αναμένεται να αποτυπωθεί και σε επίπεδο κρουσμάτων μέχρι την επόμενη Κυριακή και Δευτέρα, αναφέροντας ότι σήμερα βρισκόμαστε στα επίπεδα περίπου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Επεσήμανε δε πως τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη θα κινείται σταθερά κάτω από τα 400 ημερησίως.

Συγκεκριμένα ο κύριος Παπαϊωάννου υπογράμμισε: «Ναι μεν πάμε καλύτερα αλλά δεν εφησυχάζουμε, δεν είμαστε στο επίπεδο εκείνο που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε την οποιαδήποτε άρση του όποιου μέτρου».

Ωστόσο, σε σχέση με το ενδεχόμενο επανεκκίνησης τομέων της οικονομίας ο κ. Παπαϊωάννου επέμεινε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, καθώς το «ιικό φορτίο υποβόσκει» και «είναι πολύ εύκολο να γίνει το ριμπάουντ προς τα πάνω όπως έγινε στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ».

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ