Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Σεξουαλικός διμορφισμός και ορμονικές διαφορές


Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι αρκετά διαφορετικές όσον αφορά τη συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία – και αυτές εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τις φυσικές διαφορές που παρατηρούνται στις κάτω περιοχές μας. Στην πραγματικότητα, οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν αρκετά αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών εγκεφάλων, τόσο ως προς τη δομή όσο και τη λειτουργία. Οι ορμόνες του σεξ, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, μπορούν να στοχεύσουν περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της σηματοδότησης και της λειτουργίας σε επιγενετικά, κυτταρικά και συμπεριφορικά επίπεδα.

Τι είναι ο σεξουαλικός διμορφισμός;

Συχνά συζητάμε για σεξουαλικό διμορφισμό όσον αφορά τις φυσικές ιδιότητες. Σκεφτείτε την ουρά του παγωνιού: τα αρσενικά έχουν μακριά, έντονα χρωματισμένα φτερά, ενώ τα θηλυκά έχουν κοντύτερα, πιο θαμπά φτερά. Αλλά μπορείτε επίσης να δείτε αυτού του είδους τις παρατηρήσιμες, φαινοτυπικές διαφορές στον εγκέφαλο επίσης. Αυτές οι βιολογικές διαφορές φύλου προκύπτουν όχι μόνο από επιγενετικές ορμονικές δράσεις κατά τη διάρκεια ευαίσθητων περιόδων ανάπτυξης, αλλά και από τις εμπειρίες ενός ατόμου που αλληλεπιδρά με τον έξω κόσμο. Και αυτό οδηγεί σε ανθρώπινους εγκεφάλους που εμφανίζουν ορατές διαφορές ως προς το μέγεθος, την εμφάνιση και τη λειτουργία μεταξύ των φύλων ενός είδους.

Πώς όμως οι ορμόνες επηρεάζουν τόσο έντονα τον εγκέφαλο; Μπορούν να λειτουργήσουν ως νευροδιαβιβαστές, επηρεάζοντας τη νευρική σηματοδότηση και τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Μπορείτε να βρείτε υποδοχείς για σεξουαλικά στεροειδή σε κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα. Αυτοί οι υποδοχείς λαμβάνουν τους αγγελιοφόρους ορμονών που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος από ενδοκρινείς αδένες όπως η υπόφυση και ο θυρεοειδής αδένας, οι οποίοι βοηθούν στη μεσολάβηση του μεταβολισμού των κυττάρων και της ομοιόστασης. Ο εγκέφαλος έχει επίσης μια ευρεία κατανομή υποδοχέων για ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, η οποία επιτρέπει σε αυτά τα στεροειδή του σεξ να επηρεάσουν ένα πλήθος εγκεφαλικών κυκλωμάτων, επηρεάζοντας πώς, πού και πότε επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι ορμόνες δρουν ως ένας τύπος διαμεσολαβητή σηματοδότησης, βοηθώντας άλλους νευροδιαβιβαστές και νευροπεπτίδια να κάνουν τη δουλειά τους. Οι ερευνητές που μελετούν τις ορμόνες σε μοριακό επίπεδο μερικές φορές τις αναφέρουν ως «ανοιχτές πύλες», βοηθώντας τα κύτταρα να στέλνουν και να λαμβάνουν άλλα νευροχημικά. Αυτή η διαμεσολάβηση είναι σημαντική: μπορεί τελικά να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά βοηθώντας να στρέψουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα αντικείμενα στο περιβάλλον ή κάνοντας ορισμένα ερεθίσματα πιο ελκυστικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ