Κορωνοϊός λοίμωξη: Μελέτες αποκαλύπτουν αδυναμίες στην εξάπλωση του ιού

Κορωνοϊός λοίμωξη: Μια μεμονωμένη πρωτεΐνη που φαίνεται απαραίτητη για την αναπαραγωγή και εξάπλωση του ιού COVID-19 σε άλλα κύτταρα είναι μια πιθανή αδυναμία που θα μπορούσε να στοχευτεί από μελλοντικές θεραπείες. Το μόριο, γνωστό ως διαμεμβρανική πρωτεΐνη 41 Β (TMEM41B), πιστεύεται ότι βοηθά στη διαμόρφωση της λιπώδους εξωτερικής μεμβράνης που προστατεύει το γενετικό υλικό του ιού ενώ αναπαράγεται μέσα σε ένα μολυσμένο κύτταρο και πριν μολύνει άλλο.

Το τελευταίο εύρημα προέρχεται από ένα ζευγάρι μελετών που διεξήχθησαν από ερευνητές της NYU Grossman School of Medicine και του NYU Langone Health’s Perlmutter Cancer Center, καθώς και από συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο Rockefeller και αλλού.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell online στις 8 Δεκεμβρίου, οι μελέτες αποκάλυψαν ότι το TMEM41B ήταν απαραίτητο για την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός COVID-19 αναπαράγεται σε μολυσμένα κύτταρα με τις ίδιες διεργασίες σε δύο δωδεκάδες θανατηφόρους φλαβοϊούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τον κίτρινο πυρετό, τον Δυτικό Νείλο και τη νόσο Zika. Συγκρίνουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγεται σε μολυσμένα κύτταρα με τρεις άλλους εποχιακούς ιούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

«Μαζί, οι μελέτες μας αντιπροσωπεύουν τις πρώτες ενδείξεις της διαμεμβρανικής πρωτεΐνης 41 Β ως κρίσιμο παράγοντα για λοίμωξη από φλαβοϊούς και, αξιοσημείωτα, για κοροναϊούς, όπως και το SARS-CoV-2», λέει ο συν-ανώτερος ερευνητής των μελετών John Τ. Poirier, Ph.D.

“Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση μιας νέας μετάδοσης όπως το COVID-19 είναι η χαρτογράφηση του μοριακού τοπίου για να δείτε ποιοι πιθανοί στόχοι πρέπει να το καταπολεμήσετε”, λέει ο Poirier, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Health. “Η σύγκριση ενός ιού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα με άλλους γνωστούς ιούς μπορεί να αποκαλύψει κοινές ευθύνες, τις οποίες ελπίζουμε να χρησιμεύσουν ως κατάλογος πιθανών ευπαθειών για μελλοντικά κρούσματα.”

“Ενώ η αναστολή της διαμεμβρανικής πρωτεΐνης 41 Β είναι επί του παρόντος κορυφαίος υποψήφιος για μελλοντικές θεραπείες για τη διακοπή της λοίμωξης από κοροναϊό , τα αποτελέσματά μας εντόπισαν πάνω από εκατοντάδες άλλες πρωτεΐνες που θα μπορούσαν επίσης να διερευνηθούν ως πιθανοί στόχοι φαρμάκων”, λέει ο Poirier, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Προκλινικού Πρόγραμμα Θεραπευτικής στο NYU Langone και στο Κέντρο Καρκίνου του Perlmutter.

Για τις μελέτες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR για να απενεργοποιήσουν κάθε ένα από περισσότερα από 19.000 γονίδια σε ανθρώπινα κύτταρα μολυσμένα με κάθε ιό, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2. Στη συνέχεια συνέκριναν τα μοριακά αποτελέσματα κάθε διακοπής στην ικανότητα αναπαραγωγής του ιού.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ