Υπόθεση Νovartis: Καταθέτει ο Βενιζέλος – Πώς ξεμπλόκαρε η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων


Το κατώφλι της αεροπαγίτη ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου περνάει σήμερα το πρωί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να καταθέσει στην υπόθεση που ερευνά ο Άρειος Πάγος σχετικά με την εμπλοκή ή μη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελική έρευνα για την Novartis.

Αμέσως μετά τον κ. Βενιζέλο, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, αναμένεται να καταθέσει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Βενιζέλος είχε εμφανιστεί ενώπιον του Συμβουλίου την 6η Νοεμβρίου 2020, αλλά ανέκυψε το ζήτημα του δικαιώματος ή μη υποβολής ερωτήσεων της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κατάθεσή του. Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδώρου, λίγο πριν ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος, φέρεται να απευθύνθηκε στην ανακρίτρια, ζητώντας να διευκρινισθεί από το μάρτυρα ένα σημείο της τελευταίας του απάντησης.

«Ο εισαγγελέας δεν μπορεί να έχει καμία ανάμιξη στην ανάκριση, ούτε να υποβάλει ερωτήσεις», ήταν η απάντηση που έδωσε η ανακρίτρια κ. Αλεβιζοπούλου οδηγώντας την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, το Δικαστικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία (3-2), αποφάσισε ότι η εισαγγελέας στον στάδιο των καταθέσεων των μαρτύρων, δεν έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων, «ξεμπλοκάροντας» την υπόθεση. Ωστόσο, η κρίση αυτή του αρμόδιου Συμβουλίου έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους κόλπους των εισαγγελέων, που θεωρούν ότι περιορίζονται σε «διακοσμητικό ρόλο».

Το σκεπτικό των δυο πλευρών

Η πλειοψηφία των δικαστών του αρμόδιου Συμβουλίου, αναφερόμενη στην διατύπωση της διάταξης του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατέληξε ότι ο εισαγγελέας «δεν δύναται να έχει ανάμειξη, όπως να υποβάλλει ερωτήσεις ή να κάνει υποδείξεις στον ανακριτή κατά τις ανακριτικές πράξεις». Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφία υποστήριξε: «ο εισαγγελέας μπορεί να υποβάλλει απλώς αιτήσεις ή προτάσεις, όπως π.χ. να υποβληθούν ορισμένες ερωτήσεις στον εξεταζόμενο μάρτυρα ή τον απολογούμενο κατηγορούμενο ή να ζητήσει να καταχωρηθούν στην σχετική έκθεση ορισμένες παρατηρήσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ