Απώλεια γονέα: Τι ακριβώς να πεις σε κάποιον που πενθεί


Απώλεια γονέα:Τι ακριβώς να πεις σε κάποιον που πενθεί . Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Είτε είναι απώλεια ενός στενού φίλου ή συγγενή, είναι μια από τις σκληρότερες και πιο συναισθηματικές στιγμές που μπορεί κανείς να βιώσει.

Η απώλεια ενός γονέα δεν είναι ποτέ εύκολη, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την περίπτωσή τους. Ο θάνατος είναι, φυσικά, ένα φυσικό μέρος της ζωής. Αλλά για κάποιους, αυτό δεν βοηθάει και πολύ τον πενθούντα φίλο ή συγγενή που μόλις έχασε τον γονιό του.

Δεν υπάρχει ούτε μία κουβέντα που να μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπο που θρηνεί να αισθανθεί καλύτερα. Κάποια πράγματα μπορεί να παρηγορήσουν κάποιον ενώ κάποιον άλλον να τον κάνουν να νιώσει χειρότερα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καλύτερα την κρίση σας όταν εκφράζετε τα συλλυπητήριά σας ή παρηγορείτε κάποιον. Αναγνώριση συναισθήματος. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένα άτομο που πενθεί είναι να υποβαθμιστεί ή να απορριφθεί ο πόνος του. Γι’ αυτό το λόγο η αναγνώριση των συναισθημάτων τους είναι τόσο σημαντικό κομμάτι του τι να πεις σε κάποιον που έχασε έναν γονιό. Προσπαθήστε να πείτε:

  • Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι περνάς. Απλά να ξέρεις ότι είμαι εδώ για να ακούσω.
  • Δεν πειράζει να μην είσαι εντάξει τώρα.
  • Αυτό που βιώνεις είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Λυπάμαι πολύ.

Υπενθυμίστε στο άτομο ότι είστε εκεί. Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου  είναι η αίσθηση απομόνωσης και μοναξιάς που μπορεί να δημιουργηθεί τώρα που το αγαπημένο πρόσωπο έχει φύγει. Όταν εκφράζουμε συλλυπητήρια και υπενθυμίζουμε στους λυπημένους ότι είμαστε εκεί γι’ αυτούς,  αυτό μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια. Είναι ένας τρόπος να προσφέρεις ελπίδα για το µέλλον. Προσπαθήστε να υπενθυμίσετε στον πενθούντα ότι είστε εκεί γι’ αυτόν με δηλώσεις όπως

  • Θα είμαι εδώ για σένα αν ποτέ χρειαστεί να μιλήσεις ή απλά χρειάζεσαι κάποιον να ακούσει.
  • Θα έρθω και θα μείνω μαζί σας για λίγες μέρες, αν θέλεις
  • Δεν χρειάζεται να μιλήσεις. Θα κάτσω εδώ μαζί σου.
  • Θα σε/σας καλέσω σε [μια εβδομάδα, δύο εβδομάδες, κτλ.] για να ελέγξω.

Οι σύντομες αλλά περιγραφικές αναμνήσεις μπορεί να σημαίνουν πολλά για όσους θρηνούν. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Η αγαπημένη μου ανάμνηση του πατέρα σου ήταν η ώρα που πήγαμε σε ένα ταξίδι για κάμπινγκ βόρεια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο καλός και εξυπηρετικός ήταν εκείνη την εβδομάδα.
  • Υπήρξα συνεργάτης της μητέρας σας για 25 χρόνια. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι πώς έκανε όλους στο γραφείο να γελάσουν.
  • Αυτό που θα μου λείψει περισσότερο ήταν το χαμόγελό του. Φώτιζε” τον χώρο κάθε φορά!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ