Ουρολοίμωξη: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Ουρολοίμωξη: Το να πίνουμε νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας

Τώρα, νέα έρευνα Γάλλων και Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας νερού βοηθά να προλάβουμε τις συνεχείς ουρολοιμώξεις.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα είναι πιο πιθανό να αποφύγουν τα συχνά επεισόδια ουρολοίμωξης.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ πιο συνήθεις μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών λόγω των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ μετά από μια πρώτη ουρολοίμωξη ένα 27% των γυναικών αντιμετωπίζει μια δεύτερη σε διάστημα έξι μηνών, ενώ ένα 44-70% θα πάθει ξανά ουρολοίμωξη σε διάστημα ενός έτους.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο υποτροπής της ουρολοίμωξης πίνοντας περισσότερο νερό.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Μίλλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν 140 γυναίκες που είχαν ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και οι οποίες κατανάλωναν κατά μέσο όρο κάτω από 1,5 λίτρο υγρών (περίπου 8 ποτήρια) την ημέρα. Για διάστημα 12 μηνών, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μισές συμμετέχουσες να συνεχίσουν να καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες υγρών και από τις υπόλοιπες να πίνουν επιπλέον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.

Μετά το πέρας του ενός έτους και έπειτα από ανάλυση του ιατρικού ιστορικού των γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο νερό είχαν κατά μέσο όρο 1,7 επεισόδια ουρολοίμωξης, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα υγρά 3,2 επεισόδια.

«Από τα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα επίπεδα ενυδάτωσης σχετίζονται με τον κίνδυνο λοίμωξης του ουροποιητικού» αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Δρ Τόμας Χούτον.

«Αν μια γυναίκα έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρολοιμώξεων, καλό θα είναι να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη νερού σε τουλάχιστον δύο με τρία λίτρα την ημέρα» δήλωσε ο Δρ Χούτον στο πρακτορείο Reuters.

Το νερό βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων επειδή οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή ούρων και κατ’ επέκταση σε αποτελεσματικότερο «καθαρισμό» της ουρήθρας από τα βακτήρια που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ