Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Θα ανέλθει σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2021


Στο 1,5 δισ. ευρώ θα φθάσει ο προϋπολογισμός του πέμπτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος θα ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Συνολικά, μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 7 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2021.

Με τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η πόρτα των φθηνών κρατικών δανείων θα ανοίξει για πρώτη φορά και για τις νέες επιχειρήσεις, οι οποίες κόντρα στην κρίση της πανδημίας ξεκίνησαν να λειτουργούν στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Στην πέμπτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος των επιχειρήσεων στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις πληγές που έχει ανοίξει η πανδημία και το δεύτερο lockdown στην αγορά.

Και στον πέμπτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων, το 50%, θα είναι «δώρο» προς τους δικαιούχους, αρκεί να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.

Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Στις αρχές Μαρτίου θα έρθει και ο έκτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κυρίως του κλάδου της εστίασης που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση να σταθούν όρθιες και να μη βάλουν λουκέτο.

Υπενθυμίζεται πως έχει παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η εν λόγω προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2020, ενώ για τον τρίτο κύκλο η προθεσμία έληγε στις 30 Ιανουαρίου 2021.

Η παράταση δόθηκε με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ