Κλοπή-θυρίδες: Πως «ακτινογράφησαν» το θησαυροφυλάκιο – Τα βασικά σενάρια της ΕΛ.ΑΣ.


Την εκδοχή οι διαρρήκτες, οι οποίοι «άνοιξαν» τέσσερις θυρίδες τράπεζας στο Ψυχικό, να είχαν νοικιάσει θυρίδα στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας, εξετάζουν σοβαρά οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει την έρευνα.

Και αυτό διότι με κάποιο τρόπο οι διαρρήκτες είχαν καταφέρει να «ακτινογραφήσουν» το χώρο. Αυτό απαιτεί είτε φυσική παρουσία στο χώρο για αρκετή ώρα είτε εσωτερική πληροφόρηση από κάποιον που σχετίζεται με το υποκατάστημα.

Ένα από τα σενάρια είναι ακόμα και να είχε βιντεοσκοπηθεί από τους διαρρήκτες ο χώρος όπου βρίσκονται οι θυρίδες με μικροκάμερα. Για να συμβεί αυτό οι δράστες θα έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να «εισχωρήσουν» στο θησαυροφυλάκιο. Έτσι, οι αστυνομικοί εξετάζουν κατά πόσο μπορεί να είχαν νοικιάσει κάποια θυρίδα, προκειμένου να έχουν φυσική παρουσία στο χώρο και να «ακτινογραφήσουν» τις θυρίδες. Οι τέσσερις θυρίδες που «άνοιξαν» με διαρρηκτικό εργαλείο ήταν μεγαλύτερου μεγέθους από τις συνήθεις, που έχουν μέγεθος συρταριού. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος που μπήκαν οι συγκεκριμένες στο στόχαστρο, γιατί μπορεί οι διαρρήκτες να πόνταραν ότι «όσο μεγαλύτερες σε μέγεθος, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για μεγαλύτερη λεία». Μάλιστα, οι συγκεκριμένες θυρίδες είχαν μεταφερθεί στο υποκατάστημα του Ψυχικού το 2019 από άλλο θησαυροφυλάκιο υποκαταστήματος της ίδιας τράπεζας (ύστερα από ενημέρωση των δικαιούχων).

Οι αστυνομικοί ερευνούν εξονυχιστικά την ταυτότητα των κατόχων του συνόλου των θυρίδων (υπολογίζονται σε 1500), προκειμένου να βρουν το «λάθος». Αναζητούν κατά πόσο κάποιος μπορεί να νοίκιασε θυρίδα με πλαστά στοιχεία ή με στοιχεία που παραπέμπουν σε άτομο που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ταυτότητες και διαβατήρια. Έλεγχος γίνεται και στους υπαλλήλους της τράπεζας, με τους αστυνομικούς να αναζητούν εάν κάποιος εξ αυτών έχει απασχολήσει στο παρελθόν την τράπεζα για παραπτώματα που σχετίζονται με τις επαγγελματικές του αρμοδιότητες.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η κλοπή έγινε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 5 Αυγούστου 2020 και 13 Νοεμβρίου. Και αυτό διότι στις 5 Αυγούστου ήταν η τελευταία φορά που ένα από τα θύματα επισκέφτηκε τη θυρίδα του, ενώ στις 13 Νοεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι έγινε η διάρρηξη όταν μία από τις κατόχους πήγε στην τράπεζα για να ανοίξει τη θυρίδα της.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι το καταγραφικό σύστημα κρατάει το υλικό από τις κάμερες για 20 ημέρες, αν και έχει γίνει προσπάθεια για αξιοποίηση υλικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για τις κάμερες που βρίσκονται εξωτερικά του θησαυροφυλακίου, καθώς στο εσωτερικό του χώρο όπου βρίσκονται οι θυρίδες απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση.

Όσον αφορά στο προφίλ των κατόχων των τεσσάρων θυρίδων, η πρώτη ανήκει σε σύζυγο γνωστού εισαγωγέα αυτοκινήτων, η δεύτερη σε μέλος οικογένειας που δραστηριοποιούνταν στο χώρο του φαρμάκου και του real estate, η τρίτη σε σύζυγο επιχειρηματία με δραστηριότητα σε Βενεζουέλα και Παναμά και η τέταρτη σε μέλος οικογένειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του εμπορίου.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των θυμάτων, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πολύπλοκα, καθώς η υπόθεση χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για την ελληνική τραπεζική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης ή οι δράστες «άνοιξαν» επαγγελματικά τις τέσσερις θυρίδες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν στη σειρά, η μία δίπλα από την άλλη (με εξαίρεση μία που ήταν σε απόσταση ενός μέτρου στην ίδια σειρά). Οι διαρρήκτες περιγράφονται από τους αστυνομικούς ως «επαγγελματίες» που κατάφεραν μέσα σε λίγο χρόνο να σπάσουν τις «γλώσσες» των κλειδαριών υψίστης ασφαλείας και να αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας και μετρητά. Το πιθανότερο είναι να έβαλαν τα κλοπιμαία στις τσέπες τους, ενώ σχεδόν σίγουρο θεωρείται ότι «άνοιξαν» και τις τέσσερις θυρίδες την ίδια ημέρα.

Οι θυρίδες περιείχαν κοσμήματα μεγάλης αξίας και μετρητά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση συζύγου επιχειρηματία, η οποία δήλωσε ότι απώλεσε 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα με πολύτιμους λίθους αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά τα κοσμήματα που κλάπηκαν –κατά δήλωση των κατόχων των θυρίδων- αξίζουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ