Όξινος Μανδύας: Η πανοπλία του δέρματος σου

Ο όρος “όξινος μανδύας” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1900 από Γερμανούς γιατρούς, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε μια σημαντική λέξη στην περιποίηση της επιδερμίδας, χάρη στις ενυδατικές κρέμες που κυκλοφορούν για την επισκευή του συγκεκριμένου στρώματος της επιδερμίδας μας.

Ποιο είναι το στρώμα όξινου μανδύα του δέρματος και γιατί είναι σημαντικό;

Ο όρος “όξινος μανδύας” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την όξινη φύση της επιφάνειας του δέρματός μας. “Είναι αυτή η πολύ λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια του δέρματός μας που δρα ως φράγμα για βακτήρια και άλλες ιογενείς ουσίες που προσπαθούν να διεισδύσουν”, λέει η Sandra Lee, MD, δερματολόγος και ιδρυτής της SLMD Skincare. Αυτή η ελαφρά οξύτητα όχι μόνο προστατεύει από τα βακτηρίδια, αλλά και διατηρεί τα φυσιολογικά μικρόβια του δέρματος, διασφαλίζει τη δομική του ακεραιότητα και βοηθά στη διατήρηση των ζωτικών βιολογικών διεργασιών του. «Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του δέρματος μας», εξηγεί.

Πώς διορθώνετε ή επιδιορθώνετε τον όξινο μανδύα;

“Όταν ο όξινος μανδύας διακόπτεται, επιτρέπει την είσοδο βακτηρίων”, λέει ο Δρ Hayag, οπότε είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του ως φυσικού φραγμού του δέρματος. Εδώ είναι οι καλύτεροι τρόποι για την αποκατάσταση του όξινου μανδύα και την πρόληψη μελλοντικών ζημιών:

  • Να είστε απαλοί με τον καθαρισμό: “Χρησιμοποιήστε καθαριστικά που είναι απαλά και περιέχουν λιπαρά οξέα, και συστατικά δεν καταστρέφουν τον όξινο μανδύα”, προτείνει ο Δρ Hayag. Για το σώμα, αλλάξτε το σαπούνι σας με ένα syndet bar, που έχει χαμηλότερο pH και είναι πιο απαλό στο δέρμα.
  • Πρόσοχή στον τρόπο απολέπισης: Μειώστε γενικά τη χρήση προϊόντων απολέπισης, και εάν αισθάνεστε την ανάγκη για απολέπιση, αποφύγετε τα scrubs, που μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, και “επιλέξτε χημικά απολεπιστικά οξέα όπως σαλικυλικό, γλυκολικό και γαλακτικό οξύ”, Δρ. Ο Lee προτείνει.

  • Εφαρμόστε τη σωστή ενυδάτωση: Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ενός ελαφρώς όξινου προϊόντος περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να ομαλοποιήσει το αυξημένο pH του δέρματος. “Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες που περιέχουν συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και προβιοτικά”, λέει ο Δρ Hayag.
  • Δείτε έναν επαγγελματία υγείας: Μερικές διαταραχές στον όξινο μανδύα σχετίζονται με φλεγμονώδεις δερματικές. Συζητήστε με τον δερματολόγο σας για να αντιμετωπίσετε τυχόν ατομικές ανησυχίες και λάβετε συστάσεις για συγκεκριμένες θεραπείες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here