Κορωνοϊός Ελλάδα – μωρό: Θετικό γεννήθηκε αγοράκι στο Αττικό από μητέρα που ανάρρωνε από τον ιό

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, έγινε στο Αττικό Νοσοκομείο τοκετός μωρού θετικού στον ιό SARS-CoV-2 από μητέρα με λοίμωξη Covid-19 που ανάρρωνε. Το μωρό γεννήθηκε στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στον ΠΓΝ «Αττικόν».

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στον κόσμο μωρό με θετικό μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 από μητέρα με λοίμωξη Covid-19 σε αποδρομή. Η κύηση ήταν 37 εβδομάδων, με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη της κύησης. Η μητέρα εμφάνισε προ 8ημέρου δεκατική πυρετική κίνηση και βήχα. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο με RT-PCR, ο οποίος βγήκε θετικός και για τους δύο.

Την Παρασκευή η μητέρα προσήλθε στο Αττικό Νοσοκομείο με φαινόμενα τοκετού και ο μοριακός έλεγχος ήταν ασθενώς θετικός, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λοίμωξη Covid-19 είναι σε αποδρομή. Το αγοράκι, βάρους γέννησης 3.410 γραμμαρίων, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών για παρακολούθηση. Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα κάθετης μετάδοσης κατά την διάρκεια του τοκετού. Μέχρι σήμερα, όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο από μητέρες με λοίμωξη Covid-19 ήταν αρνητικά σε επανειλημμένους μοριακούς ελέγχους που έγιναν.

Βεβαίως, όπως γνωρίζουμε έως τώρα, τα μωρά, ηλικίας έως τριών μηνών, τα οποία μολύνονται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, έχουν συνήθως πολύ ήπια συμπτώματα της νόσου Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια παλιότερη μικρή αμερικανική μελέτη, τα μωρά εκδηλώνουν μόνο πυρετό και συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερα αναπνευστικά προβλήματα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here