Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Συμπτώματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ο όρος σεξουαλικά μεταδιδόμενo νόσημα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται για μια πάθηση που μεταδίδεται από ένα άτομο σε άλλο μέσω σεξουαλικής επαφής. Μπορείτε να προσβληθείτε από ΣΜΝ με σεξουαλικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ χωρίς προστασία με κάποιον που έχει ο ίδιος κάποιο ΣΜΝ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σεξ είναι ο μόνος τρόπος μετάδοσης των ΣΜΝ. Ανάλογα με το συγκεκριμένο ΣΜΝ, οι λοιμώξεις μπορεί επίσης να μεταδοθούν μέσω κοινής χρήσης βελόνων αλλά και θηλασμού.

Χλαμύδια

Ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων προκαλεί χλαμύδια. Είναι το πιο συχνά αναφερόμεντ ΣΜΝ μεταξύ των Αμερικανών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πολλά άτομα με χλαμύδια δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Όταν αναπτύσσονται συμπτώματα, συχνά περιλαμβάνουν: πόνος ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ούρησης, πράσινη ή κίτρινη έκκριση από το πέος ή τον κόλπο, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε: λοιμώξεις της ουρήθρας, του προστάτη ή των όρχεων, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αγονία. Εάν μια έγκυος γυναίκα δεν έχει υποστεί θεραπεία για χλαμύδια, μπορεί να τη μεταδώσει στο μωρό της κατά τη γέννηση και το μωρό μπορεί να αναπτύξει: πνευμονία, λοιμώξεις των ματιών, τύφλωση. Τα αντιβιοτικά μπορούν εύκολα να θεραπεύσουν τα χλαμύδια.

HPV (ιός ανθρώπινου θηλώματος)

Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο από δέρμα σε δέρμα ή σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού. Μερικά είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Το πιο κοινό σύμπτωμα του HPV είναι κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, στο στόμα ή στο λαιμό. Μερικά στελέχη HPV μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, όπως: καρκίνος του στόματος, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του αιδοίου, καρκίνος του πέους, καρκίνος του ορθού. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις HPV δεν γίνονται καρκινικές, ορισμένα στελέχη του ιού είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο από άλλα. Σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούνται από τον HPV 16 και τον HPV 18. Αυτά τα δύο στελέχη του HPV αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV. Ωστόσο, οι λοιμώξεις από τον HPV συχνά εξαφανίζονται μόνες τους. Υπάρχει επίσης ένα εμβόλιο διαθέσιμο για προστασία από μερικά από τα πιο επικίνδυνα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των HPV 16 και HPV 18. Εάν προσβληθείτε από HPV, οι κατάλληλοι έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να αξιολογήσει και να διαχειριστεί τον κίνδυνο επιπλοκών.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια άλλη βακτηριακή λοίμωξη. Συχνά γίνεται απαρατήρητη στα αρχικά της στάδια. Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι μια μικρή στρογγυλή πληγή, γνωστή ως chancre. Μπορεί να αναπτυχθεί στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή στο στόμα σας. Είναι ανώδυνη αλλά πολύ μολυσματική. Τα μεταγενέστερα συμπτώματα της σύφιλης μπορεί να περιλαμβάνουν: εξάνθημα, κούραση, πυρετός, πονοκεφάλους, πόνος στις αρθρώσεις, απώλεια βάρους, απώλεια μαλλιών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σύφιλη ύστερου σταδίου μπορεί να οδηγήσει σε: απώλεια όρασης, απώλεια ακοής, απώλεια μνήμης, ψυχική ασθένεια, λοιμώξεις του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, καρδιακή ασθένεια, θάνατος. Ευτυχώς, εάν διαγνωστεί αρκετά νωρίς, η σύφιλη αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά. Ωστόσο, η μόλυνση από σύφιλη σε ένα νεογέννητο μπορεί να είναι θανατηφόρα. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό όλες οι έγκυες γυναίκες να υποβάλλονται σε έλεγχο για σύφιλη.

HIV

Ο ιός HIV μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ιών ή βακτηρίων και ορισμένων καρκίνων. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στο στάδιο 3 του HIV, γνωστό ως AIDS. Αλλά με τη σημερινή θεραπεία, πολλοί άνθρωποι που ζουν με HIV δεν αναπτύσσουν ποτέ AIDS. Στα πρώιμα ή οξέα στάδια, είναι εύκολο να κάνουμε λάθος τα συμπτώματα του HIV με αυτά της γρίπης. Για παράδειγμα, τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: πυρετός, κρυάδα, πόνοι, πρησμένοι λεμφαδένες, πονόλαιμος, πονοκέφαλο, ναυτία, εξανθήματα. Αυτά τα αρχικά συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε ένα μήνα περίπου. Από εκεί και πέρα, ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει τον ιό HIV χωρίς να εμφανίσει σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα για πολλά χρόνια. Άλλα άτομα μπορεί να αναπτύξουν μη ειδικά συμπτώματα, όπως: επαναλαμβανόμενη κόπωση, πυρετοί, πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι. Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον ιό HIV, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τη διαχείρισή του. Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με HIV να ζουν όπως χωρίς HIV. Η σωστή θεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης του HIV σε έναν σεξουαλικό σύντροφο. Στην πραγματικότητα, η θεραπεία μπορεί δυνητικά να μειώσει την ποσότητα του HIV στο σώμα σας σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, ο ιός HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, αναφέρει το CDC. Χωρίς δοκιμές ρουτίνας, πολλά άτομα με HIV δεν συνειδητοποιούν ότι το έχουν. Προκειμένου να προωθηθεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η αξιόπιστη πηγή CDC συνιστά να δοκιμάζονται όλοι σε ηλικία 13 έως 64 ετών τουλάχιστον μία φορά. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για HIV πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα.

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι ένα άλλο κοινό βακτηριακό ΣΜΝ. Πολλοί άνθρωποι με γονόρροια δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αλλά όταν είναι παρόντα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: μια λευκή, κίτρινη, μπεζ ή πράσινη απόχρωση στο πέος ή τον κόλπο, πόνος ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ούρησης, συχνότερη ούρηση από ό, τι συνήθως, φαγούρα γύρω από τα γεννητικά όργανα, πονόλαιμος. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε: λοιμώξεις της ουρήθρας, του προστάτη ή των όρχεων, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αγονία. Είναι πιθανό για μια μητέρα να μεταδώσει γονόρροια σε ένα νεογέννητο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Όταν συμβεί αυτό, η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μωρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί γιατροί ενθαρρύνουν τις έγκυες γυναίκες να δοκιμαστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία για πιθανά ΣΜΝ. Η γονόρροια μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Ηβικές ψείρες 

Είναι μικροσκοπικά έντομα που μπορούν να καταλάβουν τις ηβικές τρίχες σας. Όπως οι ψείρες της κεφαλής και οι ψείρες του σώματος, τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Τα κοινά συμπτώματα των ηβικών ψειρών περιλαμβάνουν: κνησμός γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό, μικρούς κόκκινους ή ροζ ερεθισμούς γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό, πυρετός χαμηλού βαθμού, έλλειψη ενέργειας. Ενδέχεται επίσης να μπορείτε να δείτε τις ψείρες ή τα μικροσκοπικά λευκά αυγά τους γύρω από τις ρίζες των ηβικών τριχών. Ένας μεγεθυντικός φακό μπορεί να σας βοηθήσει να τα εντοπίσετε. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι ηβικές ψείρες μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα άτομα μέσω επαφής από δέρμα σε δέρμα ή από κοινά ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε αμέσως τις ηβικές ψείρες. Εάν έχετε ηβικές ψείρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικές θεραπείες. Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίσετε τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες και το σπίτι σας.

Τριχομονάδα

Η τριχομονάδα είναι επίσης γνωστή ως «trich». Προκαλείται από έναν μικροσκοπικό πρωτόζωο οργανισμό που μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της επαφής των γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με το CDC, λιγότερο από το ένα τρίτο των ατόμων με trich αναπτύσσουν συμπτώματα. Όταν αναπτύσσονται συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν: εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος, κάψιμο ή φαγούρα γύρω από τον κόλπο ή το πέος, πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση ή το σεξ, συχνουρία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το trich μπορεί να οδηγήσει σε: λοιμώξεις της ουρήθρας, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αγονία. Το Trich μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Ερπης

Ο έρπης είναι το συντομευμένο όνομα για τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Υπάρχουν δύο κύρια στελέχη του ιού, HSV-1 και HSV-2. Και οι δύο μπορούν να μεταδοθούν σεξουαλικά. Είναι ένα πολύ κοινό ΣΜΝ. Το CDC εκτιμά ότι περισσότεροι από 1 στους 6 ηλικίας 14 έως 49 ετών έχουν έρπητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο HSV-1 προκαλεί πρωταρχικά έρπητα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για κρύες πληγές. Ωστόσο, ο HSV-1 μπορεί επίσης να περάσει από το στόμα ενός ατόμου στα γεννητικά όργανα ενός άλλου ατόμου κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Όταν συμβεί αυτό, ο HSV-1 μπορεί να προκαλέσει έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ο HSV-2 προκαλεί κυρίως έρπητα των γεννητικών οργάνων. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του έρπητα είναι οι πληγές της blistery. Στην περίπτωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων, αυτές οι πληγές αναπτύσσονται πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Στον στοματικό έρπητα, αναπτύσσονται πάνω ή γύρω από το στόμα. Οι πληγές του έρπητα επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το πρώτο ξέσπασμα είναι συνήθως το πιο οδυνηρό. Οι εστίες συνήθως γίνονται λιγότερο επώδυνες και συχνές με την πάροδο του χρόνου. Εάν μια έγκυος γυναίκα έχει έρπητα, μπορεί δυνητικά να το μεταφέρει στο έμβρυο της στη μήτρα ή στο νεογέννητο βρέφος της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτός ο λεγόμενος συγγενής έρπης μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος για τα νεογνά. Γι ‘αυτό είναι ευεργετικό για τις έγκυες γυναίκες να γνωρίζουν την κατάσταση του HSV. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα ακόμα. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τον έλεγχο των εστιών και την ανακούφιση του πόνου των πληγών του έρπητα. Τα ίδια φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης έρπητα στον σεξουαλικό σας σύντροφο. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here