Κρήτη: Ένοχοι αλλά εκτός φυλακής για το διπλό βιασμό της φοιτήτριας

Πολιτική αγωγή: «Ήταν βιασμός απόλυτης απανθρωπιάς και σκληρότητας» – «Δεν έχουμε κάνει τίποτα», επιμένουν οι δύο.

Ένοχοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου οι δύο Γερμανοί, 35 και 39 ετών αντίστοιχα, για το διπλό βιασμό της 19χρονης Ισλανδής φοιτήτριας. Με ψήφους 5-2 το δικαστήριο έκρινε ότι αυτοί βίασαν την κοπέλα στη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής στην Χερσόνησο. Επιπρόσθετα ο 35χρονος κρίθηκε ένοχος και για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης καθώς αμέσως μετά τον βιασμό φέρεται να τοποθέτησε στον κόλπο της κοπέλας ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ και δύο κέρματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ευχαριστώ για τον χρόνο σου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive μειοψήφησαν δύο ένορκοι, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κηρυχθούν αθώοι. Στους δύο κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Στον 35χρονο επιβλήθηκε συνολική ποινή 4 ετών και έξι μηνών ενώ στον 39χρονο συγκατηγορούμενο του επιβλήθηκε ποινή 4 ετών. Η έφεση και στους δύο έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5000 ευρώ έκαστος.

Την ενοχή των δύο νεαρών Γερμανών σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε προτείνει νωρίτερα και η εισαγγελέας έδρας, κ. Γεωργία Γουρνιεζάκη, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι είναι αυτοί που βίασαν την 19χρονη φοιτήτρια και ότι ο 35χρονος κατηγορούμενος (ο ψηλός όπως περιγράφει το θύμα) είναι αυτός που έβαλε στον κόλπο της το χαρτονόμισμα και τα δύο κέρματα για να την εκδικηθεί επειδή τον είχε απορρίψει δύο νύχτες πριν στο μπαρ. «Ήταν μία πράξη εκδίκησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμα ότι η παθούσα δεν είχε κανένα λόγο να κατηγορήσει ψευδώς τα συγκεκριμένα άτομα. «Ήρθε μετά από τόσο καιρό από την πατρίδα της και τα αναγνώρισε με βεβαιότητα». Την περιέγραψε ως ένα ήρεμο, ντροπαλό κορίτσι. «Με το ζόρι άκουγα τη φωνή της. Δεν είχε κανένα λόγο να μπλεχτεί σε αυτήν την ιστορία». Κατά την ίδια, λόγω αιφνιδιασμού και εξαιτίας των ασθενών σωματικών της δυνάμεων θεώρησε ότι είναι μάταια κάθε αντίδραση.

Η εισαγγελέας εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ως προς το έγγραφο που προσκομίστηκε στο δικαστήριο από Ιατρικό Κέντρο της Χερσονήσου για την ώρα μετάβασης της 19χρονης αμέσως μετά τον βιασμό της. Το έγγραφο αυτό είχε ζητηθεί ένα χρόνο πριν από την αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου όμως δεν δόθηκε απάντηση και διαρκούσης της δίκης η υπεράσπιση επανήλθε με σχετικό αίτημα της. Χρόνος άφιξης της 19χρονης αναφέρεται «4.10». Οι επιφυλάξεις της εισαγγελέως είχαν να κάνουν περισσότερο με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταχώρηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχτεί απαραίτητα ότι αυτή είναι η πραγματική ώρα μετάβασης της κοπέλας στο Ιατρικό κέντρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έγινε πολύς λόγος συζήτησης ως προς τους χρόνους: τι ώρα έφυγε η καταγγέλλουσα από το μπαρ, πότε την ακινητοποίησαν από τα μπράτσα οι δράστες, πόση ώρα περπατούσαν σχεδόν τρέχοντας, πόσο χρόνο διήρκησε ο διπλός βιασμός, πόση ώρα μετά σηκώθηκε η ίδια στα πόδια της, πόση ώρα περιπλανήθηκε για να βρει ξενοδοχείο και να ζητήσει να καλέσουν ταξί προκειμένου να ζητήσει ιατρική βοήθεια καθώς πονούσε.

Η χρονική περιγραφή των γεγονότων σύμφωνα με την περιγραφή της παθούσας ανέρχεται περίπου σε μία ώρα. Βεβαίως ξεκαθαρίστηκε με κάθε τρόπο ότι δεν φορούσε ρολόι και το κινητό της είχε κλείσει από μπαταρία οπότε δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια χρονικά την αλληλουχία των γεγονότων. Φέρεται ωστόσο να έφυγε από το μπαρ γύρω στις 3.30, σε καμία περίπτωση μετά τις 3.45.

Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν (με βάση και το βιντεοληπτικό υλικό) ότι μπήκαν στο μπαρ στις 3.28 και έφυγαν στις 3.48.50.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι όλα στην περιοχή είναι κοντά και οι αποστάσεις δεν χρειάζονται περισσότερο από 3-4 λεπτά.

«Είμαστε αθώοι…»

Στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι οι δράστες του διπλού βιασμού της 19χρονης φοιτήτριας. Υποστήριξαν ότι έφυγαν από το ξενοδοχείο τους για να φάνε σουβλάκι και στη διαδρομή παρέκκλιναν για λίγο προκειμένου να μπουν στο μπαρ όπου σύχναζαν για μία ματιά και ένα γεια. Μπήκαν στις 3.28 τα ξημερώματα, βγήκαν στις 3.48.50 και κατευθύνθηκαν για το σουβλατζίδικο όπου έφθασαν λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και παρέμειναν για περίπου μία ώρα, μέχρι σχεδόν το κλείσιμο. Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί η καταγγέλλουσα τους αναγνωρίζει με βεβαιότητα ως τους βιαστές της. Ισχυρίστηκαν ότι μπορεί να ήταν μεθυσμένη και να μπερδεύτηκε. Υποστήριξαν ότι στην περιοχή της Χερσονήσου έρχονται διακοπές πολλά χρόνια, αγαπούν το μέρος και τους ανθρώπους, έχουν κοινωνική παρουσία. Ανέφεραν ακόμα ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχουν διαπράξει κάποιο αξιόποινο αδίκημα και δεν θα μπορούσαν να ξυπνήσουν μια μέρα και να γίνουν βιαστές.

Πολιτική αγωγή: «Απόλυτη απανθρωπιά»

Στην αγόρευση του ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ. Γιώργος Καρούτσος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Πρώτη φορά στα 30 χρόνια που δικηγορώ βλέπω να τοποθετούν στον κόλπο της παθούσας κέρματα και χαρτονόμισμα. Είναι ένας βιασμός εξαιρετικής σκληρότητας και απόλυτης απανθρωπιάς. Επεδίωκαν να την εξευτελίσουν», τόνισε και ζήτησε την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων για το ειδεχθές έγκλημα που διέπραξαν, όπως είπε.

Υπεράσπιση: «Είναι άδικα στη φυλακή»

Τη δική τους μάχη έδωσαν από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο Γερμανών, Διονύσης Βέρρας και Βάσω Πανταζή που επέμειναν ότι οι εντολείς τους δεν είναι οι δράστες του βιασμού της καταγγέλλουσας. Υπογράμμισαν ότι η δικογραφία έχει τεράστια προανακριτικά ελλείμματα με συνέπεια να παλεύουν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι να βρουν στοιχεία για να αποδείξουν την αθωότητα τους, τα οποία όμως και πάλι αμφισβητούνται.

Η υπεράσπιση στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εισαγγελική λειτουργός εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς την αξιοπιστία του εγγράφου για την ακριβή ώρα προσέλευσης της κοπέλας στο Ιατρικό κέντρο. «Με δική σας απόφαση ήρθε αυτό το έγγραφο στη διάθεση σας. Εμείς θα πληρώσουμε πάλι το γεγονός ότι κάποιος δεν έβαλε την υπογραφή του και δεν είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένο;».

Για την υπεράσπιση ο αναφερόμενος χρόνος των 4.10 είναι τοίχος. Για τους συνηγόρους των δύο Γερμανών όταν η 19χρονη έπεφτε θύμα διπλού βιασμού, οι εντολείς τους ήταν ακόμα μέσα στο μπαρ με βάση το υλικό από την κάμερα ασφαλείας του μαγαζιού.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι στη φούστα της παθούσας βρέθηκε μίγμα γενετικού υλικού από το οποίο απουσιάζουν τα γενετικά στοιχεία των κατηγορουμένων. Κάλεσαν το δικαστήριο να βγάλει την απόφαση του με βάση τα πραγματικά στοιχεία και όχι με υποθέσεις και θεωρίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here