Πέτσας: Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις στην Τουρκία, είναι εργαλείο για να προχωρήσουν οι σχέσεις


«Εργαλείο» χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι «αυτοσκοπός» η επιβολή τους.

«Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις αλλά εργαλείο να τερματιστεί η προβατική συμπεριφορά της Τουρκίας για να προχωρήσουν οι σχέσεις μας και οι σχέσεις Ευρώπης Τουρκίας σε ένα καλύτερο αύριο.

Γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 της συνθήκης της ΕΕ που παραπέμπουν σε κυρώσεις. Θα θέλαμε τον Δεκέμβριο του 2020 να επιβληθούν κυρώσεις; Δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Θέλαμε να πάμε ένα βημα παραπέρα; Πήγαμε» είπε ο κ. Πέτσας απαντώντας στα «πυρά» που δέχθηκε η κυβέρνηση λίγο νωρίτερα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο. Μάλιστα, όπως εξήγησε, «είναι μια αργή διαδικασία. Προχωρά η Ευρώπη με αργά βήματα. Δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη κυρώσεις με τη φράση του Καβάφη «περιμένοντας τους βαρβάρους»».

«Η αποτυχία στα εθνικά θέματα έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε κατά την ομιλία του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο ο κ.Μητσοτάκης κατέγραψε μια παταγώδη αποτυχία και φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για αυτό. Δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα μπροστά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση επειδή τάχα έτσι λειτουργεί η ΕΕ σιγά-σιγά, πρόκειται για πολλά βήματα πίσω. Ούτε λέξη για κυρώσεις στο συμβούλιο αυτό. Ενώ ο Πρωθυπουργός ήδη από τον Σεπτέμβριο ως μόνη επιλογή περιέγραφε την ανάγκη να ληφθεί παρόμοια απόφαση. Ο ίδιος, για να δικαιολογήσει την ίδια αποτυχία στο επόμενο συμβούλιο από αυτό του Οκτωβρίου τι μας έλεγε; Δύο μήνες προθεσμία δόθηκε στην Τουρκία και τον Δεκέμβριο αν δε συμμορφωθεί θα έχουμε κυρώσεις που θα «δαγκώνουν» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία «όχι απλώς δεν συμμορφώθηκε, αποχαλινώθηκε».

Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας, κάνοντας λόγο για «Βατερλώ» της Συνόδου Κορυφής. «Δεν είναι δυνατόν ακόμα στην αίθουσα αυτή μετά το Βατερλώ της Συνόδου Κορυφής να λέτε ότι είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Είναι απίστευτο να πανηγυρίζετε. Δεν μπορείτε να βιάζετε τη νοημοσύνη μας. Μπορείτε να πείτε ότι αποτύχαμε. Μπορείτε να πείτε ότι είχαμε βάλει ψηλά τον πήχη» ανέφερε και σχολίασε λίγο αργότερα την υπόθεση κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο.

«Είχαμε μια περίεργη ιστορία κατασκοπεία στην Ρόδο. Τι στο καλό θέλουμε τα προξενεία στην Κομοτηνή και στην Ρόδο; Έχουν γίνει σφηκοφωλιές» κατέληξε ο κ. Χήτας.


Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ