ΕΥΠ – Συναγερμός: Αυτοί είναι οι κατάσκοποι που «κάρφωναν» απόρρητες πληροφορίες στον Εργοντάν


Η ΕΥΠ είχε βάλει εδώ και αρκετό καιρό στόχο τους δυο κατασκόπους, παρακολουθώντας την κάθε τους κίνηση

Υποστηρικτές του καθεστώς Ερντογάν ήταν οι δυο κατάσκοποι που πιάστηκαν από την ΕΥΠ στη Ρόδο και οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν στην Άγκυρα απόρρητες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το ελληνικό νησί.

Αυτό ομολόγησε, στις ελληνικές Αρχές, ο στρατολογημένος μάγειρας από τον 36χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο. Όταν ερωτήθηκε για τον λόγο που προχώρησε σε αυτές τις πράξεις, ο 56χρονος μάγειρας είπε ότι δεν υπήρχε χρηματικό αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του αλλά το έκανε για το καλό της Τουρκίας.

Η ΕΥΠ είχε βάλει εδώ και αρκετό καιρό στόχο τους δυο κατασκόπους, παρακολουθώντας την κάθε τους κίνηση. Το βράδυ το Σαββάτου (12/12) άντρες της ΕΛ.ΑΣ. εφόρμησαν στην καμπίνα του μάγειρα, στο πλοίο όπου εργαζόταν και ταυτόχρονα στο σπίτι του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο. Μετά την πίεση των αστυνομικών ο 56χρονος μάγειρας «έσπασε» και ομολόγησε την πράξη του.

Όπως αποκάλυψε το Newsbomb.gr, oι δυο κατάσκοποι του προξενείου χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές με κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες τους, ενώ ανά αραιά χρονικά διαστήματα βρίσκονταν διά ζώσης σε διάφορα σημεία της Ροδου. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ προέκυψε ότι ο 56χρονος εργάζεται στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο τα τελευταία δύο χρόνια. Η προσέγγισή του από τον γραμματέα του προξενείου έγινε τον Αύγουστο, σε μία τεταμένη περίοδο στο Αιγαίο.

Ο μάγειρας υποστήριξε ότι ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο τον έπεισε να του στέλνει φωτογραφίες από πολεμικά πλοία και πληροφορίες για τις βάρδιες των Ελλήνων στρατιωτικών στο Καστελόριζο. Και οι δύο μεγάλωσαν στη Ροδόπη, ενώ και οι δύο είναι μουσουλμάνοι.

Ο υπάλληλος του προξενείου ζήτησε και πήρε πενθήμερη προθεσμία για να απολογηθεί και αφέθηκε ελεύθερος. Ελεύθερος αφέθηκε και ο μάγειρας, ο οποίος αντιμετωπίζει ελαφρότερες κατηγορίες. Όσον αφορά στο προφίλ του υπαλλήλου του προξενείου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει γεννηθεί στη Ροδόπη και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

Νομικοί της Ρόδου τον θυμούνται να δίνει το «παρών» σε δικαστήρια είτε ως μάρτυρας υπεράσπισης είτε ως διερμηνέας Τούρκων που κατηγορούνταν για διακίνηση μεταναστών. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν γνώριμο των «ειδικών» υπηρεσιών που εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν τον ρόλο του ύποπτο. Στο παρελθόν ο 36χρονος είχε απασχολήσει για ανάρτησή του στο Facebook με εθνικιστικό (υπέρ της Τουρκίας) περιεχόμενο για τη Θράκη. Περισσότερο φως στις έρευνες θα ρίξουν τα αποτελέσματα από την εξέταση των λάπτοπ και των κινητών που βρέθηκαν στην καμπίνα του 56χρονου μάγειρα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.» Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ