Ο Λοβέρδος, η Ακρίτα, ο Ψαριανός και η μεγάλη πολιτική έκρηξη μετά τα εμβόλια…


«Γαία πυρί μιχθήτω». Το σύνθημα έχει πέσει πάνω στο τραπέζι και από τις δύο πλευρές και το παιχνίδι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό. Μετά τα εμβόλια έρχεται το Big Bang στην πολιτική σκακιέρα.

Είναι πασιφανές ότι πολιτικά πάμε σε περιβάλλον σκληρού πολιτικού ροκ και ακραίας πόλωσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ενώ το Σαββατοκύριακο θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να μιλάμε για τον προϋπολογισμό που ήρθε στην Βουλή, η επικαιρότητα επισκιάστηκε από το σπίτι του Τσίπρα στο Σούνιο, από την παραίτηση της κυρίας Ακρίτα από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και από τον διορισμό του Γρηγόρη Ψαριανού στο γραφείο του Παναγιώτη Πικραμμένου.

Για το σοβαρότατο ζήτημα του προϋπολογισμού που προφανώς δεν βγαίνει με τίποτα, κουβέντα. Σιγή ιχθύος από όλους. Και από δεξιά και από αριστερά. Η πολιτική ατζέντα κινήθηκε με όρους εντυπωσιασμού και προσωπικών διενέξεων για το αν ο Λοβέρδος θα έσπαγε την μύτη του Αλέξη Τσίπρα, για το ποιοι έκοψαν το κείμενο της Ακρίτα και για το ποιοι διόρισαν τον ποταμίσιο Ψαριανό στο γραφείο του Πικραμμένου.

Και είναι προφανές ότι πλέον οι καταγγελίες τέτοιου είδους θα γεμίσουν την καθημερινότητά μας αφού η πόλωσε βολεύει τους πάντες που αναζητούν αυτή την περίοδο την μέγιστη κομματική συσπείρωση, αλλά και τις συμμαχίες με τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου.

Θα ειπωθούν τα πάντα. Θα πέσει για άλλη μια φορά μπόλικη λάσπη και από τα δύο στρατόπεδα ή και από τα τρία, βάζοντας μέσα και το ΚΙΝ.ΑΛ. Θα μπουν στη μέση σπίτια, βίλες οικόπεδα, σκάνδαλα, λεφτά, ότι μπορείς να φανταστείς.
Πες πες κάτι θα μείνει.

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και αρκετές συμμαχίες από τα δεξιά, μέχρι τα αριστερά. Σε αυτό το timing για παράδειγμα δεν είναι καθόλου τυχαία η κοινή εμφάνιση Σαμαρά – Βενιζέλου – Λοβέρδου. Το φλερτ ορισμένων Πασοκογενών, αντι-Γεννηματικών με την δεξιά παράταξη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Δεν ξέρω αν θα γίνουν οι απαραίτητες μεταγραφές, αλλά ακόμα κι αν δεν γίνουν, υπογείως βοηθάνε στην μετατόπιση του εκλογικού σώματος.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πειστεί ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο Φθινόπωρο. Πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταρρεύσει υπό το βάρος της οικονομίας και συνεπώς βλέπουν όλη αυτή την περίοδο που διανύουμε ως μακρά προεκλογική. Είναι άλλωστε γνωστό ότι άπαντες βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, σε πορτοκαλί συναγερμό για να είμαι ακριβής.

Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο είναι πυρετώδεις. Οι μισοί στο ΚΙΝ.ΑΛ. θέλουν μετατόπιση προς τα δεξιά και οι άλλοι μισοί προς ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, θέλουν σε πρώτη φάση να διεμβολίσουν το ΜεΡα25 και στη Νέα Δημοκρατία αναζητούν «συνεργάτες» τύπου Γρηγόρη Ψαριανού μήπως και καταφέρουν και μαζέψουν περισσότερους αριστερόστροφους και να δημιουργήσουν μια παράσταση ανοίγματος προς την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών από τα δεξιά της δεξιάς.
Όπως έγινε και μέσα στην περίοδο των μνημονίων, ο πολιτικός χάρτης μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αλλάξει για άλλη μια φορά. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης που ομολογουμένως έχει καθυστερήσει αρκετές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Περίπου προς την Άνοιξη και με δεδομένο τον επικείμενο ανασχηματισμό θα έχουμε καλύτερη εικόνα του πεδίου μάχης και θα ξέρουμε πλέον πώς θα διαμορφωθεί το νέο πολιτικό τοπίο της απλής αναλογικής. Βλέπετε, η απλή αναλογική είναι δέλεαρ για πολλούς, μικρούς σχηματισμούς.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ