Εμβόλιο Ελλάδα: Στη μάχη του εμβολιασμού φαρμακεία και ΚΕΠ


Εμβόλιο Ελλάδα: Στη μάχη του εμβολιασμού φαρμακεία και ΚΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, με προτεραιότητα το νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι Έλληνες θα είναι σε θέση να ορίσουν για να λάβουν την ελεύθερη ένεση σε ένα από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού της χώρας, τα οποία αυτή τη στιγμή δημιουργούνται για την καλύτερη δυνατή διανομή του εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Η έγκριση για το εμβόλιο αναμένεται στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι δόσεις των εμβολίων έχουν περιθώριο έως 5 ημερών να παραμένουν εκτός των ψυγείων βαθέως ψύξεων. Για αυτόν τον λόγο είναι πιθανό σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο να υπάρχει η λίστα όσων θα εμβολιαστούν αλλά και αυτή  με 5 αναπληρωματικούς. Αρχές Ιανουαρίου θα αρχίσουν να γίνονται τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε στη Βουλή πως «Θα αξιοποιηθούν τα φαρμακεία αυτής της χώρας, τα οποία είναι πάνω από 10.000 ως σημεία, έπειτα από μέριμνα του υπουργείου Υγείας, για να μπορέσει κανείς να κλείσει τα ραντεβού του»

Σχετικά με τους τρόπους προγραμματισμού των πολιτών για να κάνουν το εμβόλιο, ο υπουργός ανέφερε ότι «όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει θα χρησιμοποιήσουμε την άυλη συνταγογράφηση για να κλείνονται πολλά από τα ραντεβού». Σκοπός μας, τόνισε «είναι να πάμε εμείς στους πολίτες και να τους προτείνουμε τα 2 ραντεβού για τις 2 δόσεις εμβολιασμού. Η άυλη συνταγογράφηση θα χρησιμοποιείται για στοχευόμενα sms, για να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιβεβαιώνουν σε ώρες που τους προτείνονται για το εάν θα κλείνουν αυτά τα ραντεβού ή όχι». Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει και ένας ακόμα εναλλακτικός τρόπος μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα είναι το embolio στο gov.gr, όπου ο καθένας μας θα μπορεί να κλείνει ραντεβού και με βάση της προτυποποίησης των ομάδων εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας».

Όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά αδυνατούν να εξασφαλίσουν το ραντεβού τους ψηφιακά θα μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία μέσω των οποίων θα κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού με 1 ευρώ, το οποίο θα επιδοτείται από το κράτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open. Ωστόσο, η κ. Παγώνη φιλοξενούμενη σε πρωινή εκπομπή δήλωσε πως “οι εμβολιασμοί δεν θα γίνονται στα φαρμακεία”. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι “από τέλος Δεκεμβρίου έως Φεβρουάριο είναι η περίοδος έξαρσης των ιώσεων. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα μέρα τη μέρα. Αν έχουμε έξαρση της πανδημίας, τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ