Ψηφιακή αποτοξίνωση: Ηρεμία και απαλλαγή από το άγχος

Ψηφιακή αποτοξίνωση: Ηρεμία και απαλλαγή από το άγχος. Η ψηφιακή αποτοξίνωση αναφέρεται στη χρονική περίοδο κατά την οποία ένα άτομο αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τεχνικές συσκευές όπως smartphone, τηλεοράσεις, υπολογιστές, tablet και ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η “αποτοξίνωση” από ψηφιακές συσκευές θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος εστίασης σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην πραγματική ζωή χωρίς περισπασμούς. Καταργώντας τις ψηφιακές συσκευές, τουλάχιστον προσωρινά, οι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από το άγχος που απορρέει από τη συνεχή συνδεσιμότητα. Ενώ οι άνθρωποι συχνά νιώθουν ότι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς κινητό και υπολογιστή, έρευνες αποκαλύπτουν ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στο άγχος.

Για πολλούς ανθρώπους, το να συνδέονται και να βυθίζονται στον ψηφιακό κόσμο είναι απλά μέρος της καθημερινής ζωής. Σύμφωνα με έρευνα, ο μέσος ενήλικας των ΗΠΑ περνάει περίπου 11 ώρες κάθε μέρα ακούγοντας, παρακολουθώντας, διαβάζοντας ή αλληλεπιδρώντας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να “εγκαταλείψεις” για λίγο αυτές τις συσκευές και να περάσεις όμορφα, απολαμβάνοντας στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα ή στιγμές δημιουργίας. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από την οργάνωση Common Sense Media, το 50% των εφήβων ανέφερε ότι ένιωθαν εθισμένοι στις κινητές συσκευές τους. Το 78% των εφήβων ερωτηθέντων είπε ότι ελέγχουν τις ψηφιακές συσκευές τους ωριαία.

Ορισμένοι μπορεί να υποδηλώνουν ότι μια πραγματική ψηφιακή αποτοξίνωση θα συνεπαγόταν προκαθορισμένη αποχή από όλες τις ψηφιακές συσκευές και συνδέσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε τη χρήση της συσκευής σας να λειτουργήσει για τη δική σας ζωή και απαιτήσεις. Η αποσύνδεση από τις συσκευές σας μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας ευεξία, αλλά η πραγματοποίηση ψηφιακής αποσύνδεσης δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει πλήρη διαχωρισμό από το τηλέφωνό σας και άλλες τεχνικές συνδέσεις. Η διαδικασία αφορά συχνά περισσότερο τον καθορισμό ορίων και τη διασφάλιση ότι χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας με τρόπο που ωφελεί, αντί να βλάπτει, τη συναισθηματική και φυσική υγεία σας.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here