Υψηλή αρτηριακή πίεση: Επιταχύνει τη γνωστική μείωση

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Επιταχύνει τη γνωστική μείωση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται να επιταχύνει τη μείωση της γνωστικής απόδοσης σε μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωσιακή μείωση, η οποία περιλαμβάνει πράγματα όπως η μνήμη, η λεκτική ροή, η προσοχή και η συγκέντρωση. Η αρτηριακή πίεση 120 mmHg—129 mmHg συστολική (ο ανώτατος αριθμός σε μια ανάγνωση) ή υψηλότερη θεωρείται αυξημένη. Η συστολική πίεση πάνω από 130 mmHg ή η διαστολική πίεση (ο κάτω αριθμός) 80 mmHg ή μεγαλύτερη θεωρείται υπέρταση.

Αρχικά περιμέναμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υπέρτασης στη γνωστική λειτουργία θα ήταν πιο κρίσιμες όταν αυτή ξεκινά σε μικρότερη ηλικία, ωστόσο, τα αποτελέσματά μας δείχνουν παρόμοια επιτάχυνση της γνωστικής επίδοσης είτε η υπέρταση άρχισε στη μέση ηλικία είτε σε μεγαλύτερες ηλικίες”, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Sandhi M. Barreto, M.D., M.Sc., Ph.D., καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Federal de Minas Gerais στο Belo Horizontal, Βραζιλία. Συμμετέχοντες σε μελέτη παρακολουθήθηκαν για περίπου 4 έτη κατά μέσο όρο. η δοκιμή περιλάμβανε ανάλυση της μνήμης, της λεκτικής ροής και της εκτελεστικής λειτουργίας, η οποία εμπερίκλειε την προσοχή, τη συγκέντρωση και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη σκέψη και τη λογική.

Η ανάλυσή τους βρήκε:

  • Η ταχύτητα της μείωσης της γνωσιακής βάσης συνέβη ανεξάρτητα από τη διάρκεια της υπέρτασης, που σημαίνει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα γνωστικής παρακμής ενός ατόμου.
  • Οι ενήλικες με μη ελεγχόμενη υπέρταση παρουσίασαν σημαντικά ταχύτερη μείωση της μνήμης και της παγκόσμιας γνωστικής λειτουργίας σε σύγκριση με τους ενήλικες με ελεγχόμενη υπέρταση.

Σύμφωνα με τον Barreto, ορισμένοι από τους περιορισμούς της μελέτης είναι η σχετικά σύντομη περίοδος παρακολούθησης και οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τη διάγνωση υπέρτασης κατά την έναρξη της μελέτης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here