Άδωνις Γεωργιάδης: Οι δεσμεύσεις για τα μέτρα στήριξης και η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη


Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα για την πανδημία, στην επιλογή του click away ενώ είχε διαμάχη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για τον προϋπολογισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι τα οριζόντια μέτρα στήριξης που λαμβάνουν οι κλειστές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν οι καταστηματάρχες του λιανεμπορίου που θα λειτουργήσουν την περίοδο των εορτών με το σύστημα του click away και προαναγγέλλοντας νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

«Όλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τι μας λέγατε εδώ και έξι μήνες ασταμάτητα; Ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε μπει στην ύφεση πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την κριτική του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό στηριζόταν ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχαμε συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2019 – 0,7% ύφεση και είχαμε ανάπτυξη κατά 1%. Τι λένε τα τελικά στοιχεία όμως; Τελικά το -0,7% έγινε + 1%.

Όλα όσα λέγατε πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στο click away και στο επιχείρημα ότι αυτή η τακτική βοηθάει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ως προς την απόφασή του να μη λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο. Όταν το ανακοινώσαμε την Παρασκευή κάποιοι μπορεί να μην το πίστευαν. Έχουμε την απόφαση της Γερμανίας για καθολικό lockdown, έχουμε την απόφαση της Ολλανδίας για ολικό lockdown, έχουμε προ λίγου την απόφαση ότι το Λονδίνο ξανά μπαίνει σε σκληρό lockdown. Για ποιο λόγο; Γιατί όπου άνοιξε το λιανικό εμπόριο υπήρχε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων. Αντί να πείτε ένα μπράβο που η κυβέρνηση μας έλαβε ένα γενναίο κριτήριο με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γνωρίζοντας το μεγάλο οικονομικό κόστος, δεν είμαστε ανόητοι, αλλά ποιο είναι το κριτήριο που πρυτάνευσε; Η προστασία της ανθρώπινης ζωής» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

10.000 παραγγελίες τις πρώτες 2 ημέρες του click away

Εξηγώντας τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση στην μέθοδο του click away, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι παρά την αναδιοργάνωση των εταιριών ταχυμεταφορών, οι ανάγκες των εορτών τις οδήγησαν σε «κατάρρευση».

«Δεν έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο για να παραδίδουν τα πακέτα; Είχε αποτέλεσμα; Οι πρώτες δύο ημέρες δείχνουν ότι παρά τον κακό καιρό, υπάρχουν εξαιρετικά αποτελέσματα με περισσότερες από 10.000 παραγγελίες να γίνονται με αυτό τον τρόπο. Προφανώς και θα δουλέψουν περισσότερο οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά θα δουλέψουν και οι μικρές. Φροντίσαμε ώστε να λειτουργήσουν και τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν ηλεκτρονική σελίδα μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών, επιτρέψαμε την πληρωμή στο φυσικό κατάστημα για όσους δεν έχουν e-banking. Αυτό δεν δείχνει μέριμνα;» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι θα ισοφαριστεί ο τζίρος των εορτών.

Στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι μπορεί τελικά να μην υπήρχε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2019, αλλά υπήρχε μείωση της ανάπτυξης. «Η ουσία δεν αλλάζει γιατί και από τα τελικά στοιχεία φαίνεται ότι η ανάπτυξη μειώθηκε σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό το λόγο ζητάτε από εμένα να ζητήσω συγνώμη, ενώ έχετε πει όλα αυτά τα απίθανα πράγματα;»

Να ανακαλέσει ζήτησε ο κ. Γεωργιάδης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με τα περί ύφεσης του τελευταίου τριμήνου του 2019, απαντώντας στην κριτική του. «Η Ελλάδα είχε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Θα πρέπει να σηκωθείτε και να ανασκευάσετε και να πείτε «λάθος η Ελλάδα είχε ανάπτυξη», γιατί υπάρχουν περίπου 1.000 δηλώσεις που κάνουν λόγο για ύφεση στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2019».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τους μεγάλους του λιανεμπορίου που κερδίζουν από το σύστημα λειτουργίας της, είπε: «Επαναλάβατε το παραμύθι ότι δήθεν θα βοηθάμε τους μεγάλους. Όλες επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουμε δώσει έχουν πάει εξ’ ορισμού σε μικρές επιχειρήσεις. Καμιά επιχείρηση δεν μπορούσε να την διεκδικήσει αν δεν ενέπιπτε τους περιορισμούς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ το γνωρίζετε, λέτε πάλι το ίδιο παραμύθι. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούσαν να μπουν μόνο στο εγγυοδοτικά δάνεια. Από τα 10δις δόθηκαν στις μεγάλες εταιρίες τα 900 εκ, ενώ τα υπόλοιπα στις μικρομεσαίες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ