Ικανοποίηση στην Ελλάδα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία


Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είδε με ικανοποίηση την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για το θέμα των S-400.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γνωστοποιήθηκε η θέση της Ελλάδας για το ζήτημα, σαν συνέχεια των όσων είχε υποστηρίξει ένα 24ωρο νωρίτερα ο υπουργός, Νίκος Δένδιας, για τη διαυγέστερη αντίληψη των ΗΠΑ σε σχέση με την κωλυσιεργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τουρκικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ηχηρό «χαστούκι» των ΗΠΑ – Απειλεί με αντίποινα η Τουρκία

Όπως έγινε γνωστό, οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ότι «η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400», δηλώνοντας «αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

«Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που περιλαμβάνει μια διάταξη για τέτοιες κυρώσεις.

Με αντίποινα απειλεί το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απόφαση και διαμηνύει ότι θα απαντήσει προβαίνοντας σε αντίποινα.

«H άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποδεχτούν την πρότασή μας για την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας με τρόπο που αξίζει σε δυο συμμάχους και καταφεύγουν σε μονομερείς ενέργειες, είναι μια πράξη που στερείται κάθε είδους λογικής» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης» συμπληρώνει η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως η εν λόγω πράξη θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Τουρκία υπογραμμίζει πως θα απαντήσει ανάλογα, όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο. «Η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θεωρεί αυτή την την περίοδο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ