Κορωνοϊός κούραση: Η κόπωση αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης

Κορωνοϊός κούραση: Η κόπωση αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης. Η πανδημία  συνεχίζεται και όπως όλα δείχνουν έχει μεγάλες επιπτώσεις στις ζωές μας. 

Όσο περισσότερο συνεχίζεται η πανδημία, και όσο περισσότερο τραύμα και άγχος προκαλεί, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν ότι η εμπλοκή και η εξάπλωση του COVID-19 είναι εκτός ελέγχου. Περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να βιώνουν Caution Fatigue, ή “κόπωση COVID”, λένε οι ειδικοί, και τους κάνει να παίρνουν αποφάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης του ιού.

Η κόπωση, ή η κόπωση που σχετίζεται με το COVID, είναι τόσο φυσική όσο και συναισθηματική και αυτό είναι που την κάνει να διαφέρει από την απλή σωματική κόπωση. Είναι κόπωση από μήνες lockdown και από τους διάφορους τρόπους που η πανδημία έχει επηρεάσει δραστικά τις ζωές μας. “Η αδυναμία σχεδιασμού για το μέλλον θέτει τους ανθρώπους σε ένα πλαίσιο στασιμότητας όπου “μηρυκάζουν” και καταστρέφονται, συχνά στην απομόνωση”, λέει η Δρ.Leela Magavi, MD, περιφερειακή ιατρική διευθύντρια στην Κοινοτική Ψυχιατρική. “Η κόπωση του COVID καθώς και το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μνήμη εργασίας και την ταχύτητα επεξεργασίας, κατά συνέπεια, τα άτομα μπορούν να λάβουν παρορμητικές και επικίνδυνες αποφάσεις”.

“Από συναισθηματική σκοπιά, αυτό που αντιπροσωπεύει η κόπωση του κορωνοϊού είναι οι επιπτώσεις της χρόνιας πίεσης και άγχους”, λέει ο Stephen Benning, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας. “Δεν αποτελεί πλέον ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί. Τώρα έχουμε να κάνουμε με αυτό το χρόνιο άγχος και την συνεχή ανησυχία για το τι συμβαίνει.” Όταν οι άνθρωποι έχουν εξαντληθεί από το άγχος, μπορούν να δεσμεύσουν συστήματα άγχους στο σώμα που διαταράσσουν την ανοσοποιητική λειτουργία τους, συμπληρώνει. Έτσι, η- σχετιζόμενη με τον κορωνοϊό- κόπωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου για τον ιό απλά επειδή είναι αγχωμένος τόσο καιρό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους, όπως τον ύπνο, την άσκηση και τη δίαιτα, που όλες επηρεάζουν την ανοσολογική λειτουργία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here