Βρετανία Λοιμωξιολόγοι: Δραματική προειδοποίηση για μη χαλάρωση των μέτρων λόγω Χριστουγέννων

Βρετανία Λοιμωξιολόγοι: Στο πρώτο κοινό άρθρο που δημοσιεύουν εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, οι επιθεωρήσεις British Medical Journal και Health Service Journal καλούν το Λονδίνο να αναθεωρήσει

Δύο από τις μεγαλύτερες ιατρικές επιθεωρήσεις της Βρετανίας καλούν από κοινού την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας τα Χριστούγεννα, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει να γονατίσει.

Στο πρώτο κοινό άρθρο που δημοσιεύουν εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, οι επιθεωρήσεις British Medical Journal και Health Service Journal τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα, αντί να εφαρμόσει το σχέδιο που επιτρέπει συγκεντρώσεις μέχρι τριών νοικοκυριών για διάστημα πέντε ημερών.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να υποπέσει σε ακόμα  ένα μεγάλο σφάλμα, το οποίο θα στοιχίσει πολλές ζωές» υπογραμμίζουν οι συντάκτες του άρθρου. Προτείνουν μάλιστα στη βρετανική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν τους περιορισμούς. Η Βρετανία έχει καταγράψει 64.402 θανάτους από Covid-19, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη.

Το άρθρο δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, το Λονδίνο θα τεθεί στην βαθμίδα του «Πολύ Υψηλού Συναγερμού», την υψηλότερη στο σύστημα τριών επιπέδων που ισχύει στην Αγγλία για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η προτροπή των δύο επιθεωρήσεων έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για τα Χριστούγεννα.

Οι δύο επιθεωρήσεις σημειώνουν ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια σκληρή επιλογή μετά τα Χριστούγεννα: είτε να σταματήσει τις μη επείγουσες νοσηλείες, είτε να κατακλυστεί από ασθενείς με Covid-19.

«Ο βασικός αντίκτυπος μιας περαιτέρω αύξησης των ασθενών με Covid-19 είναι πιθανό να γίνει περισσότερο αισθητός σε όσους πάσχουν από άλλες παθήσεις» υπογραμμίζουν οι συντάκτες του άρθρου.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, εκτιμούν οι ειδικοί, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κατασπατάληση χρημάτων» στο εθνικό σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης, το οποίο θεωρούν ανεπαρκές. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα σχέδιά της παραμένουν υπό εξέταση, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αναθεωρήσει την αρχική απόφαση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here