Ψυχολογία συμπεριφορά: Διαφορές κοινωνικού και αντικοινωνικού τύπου


Ψυχολογία συμπεριφορά: Διαφορές κοινωνικού και αντικοινωνικού. Ίσως έχετε ακούσει την έκφραση: « Μην είσαι τόσο αντικοινωνικός!” Περιέργως, είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούμε λανθασμένα πολλές φορές, αφού χρησιμοποιούμε αντικοινωνικό για να αναφερόμαστε πραγματικά σε κάποιον κοινωνικό (με δυσκολίες ή αδιαφορία στη σχέση).

Χρησιμοποιούμε αυτόν τον κατάχρηση (αντικοινωνικό), για παράδειγμα, για να αναφερθούμε σε φίλους που ξαφνικά δεν θέλουν να βγουν έξω ή που είναι πιο «ερημίτες» από το συνηθισμένο. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ του να είσαι κοινωνικός και αντικοινωνικός είναι διαβόητοι, και σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για αυτές για να διακρίνουμε αυτές τις δύο έννοιες.

Όταν μιλάμε για κάποιον αντικοινωνικό , αναφερόμαστε σε ένα άτομο που είναι αφοσιωμένο στην παραβίαση των κανόνων που έχουν θεσπιστεί σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο , το οποίο αντιβαίνει στην κοινωνική τάξη. Δηλαδή, κάποιος που είναι επαναστατικός , ο οποίος, παρόλο που εντάσσεται στην κοινωνία, δείχνει αυτή την τάση να αλλάζει την κοινωνική ειρήνη. Επιπλέον, είναι συχνό ότι πραγματοποιούν αυτού του είδους τη συμπεριφορά μέσω της βίας. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε εδώ ένα αντικοινωνικό άτομο (ή με την τάση να εμφανίζουμε αντικοινωνικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας) από ένα άτομο με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (PD).

Από την άλλη πλευρά, όταν μιλάμε για κάποιον κοινωνικό, αναφερόμαστε σε ένα άτομο που  δυσκολεύεται να ενσωματωθεί και να συσχετιστεί με την κοινωνία. Οι διαφορές μεταξύ του να είσαι κοινωνικός και αντικοινωνικός είναι προφανείς. Ενώ το κοινωνικό άτομο παρουσιάζει έλλειψη κινήτρων για συμμετοχή σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις , καθώς και προτίμηση για μοναχικές δραστηριότητες, το αντικοινωνικό άτομο ενεργεί κατά παράβαση των κοινωνικών κανόνων, συχνά με βίαιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις το να είσαι κοινωνικός δεν αφορά μια δυσκολία, αλλά μάλλον την έλλειψη κινήτρων εκ μέρους του ατόμου, που προτιμά να ασκεί δραστηριότητες μόνο του και που δεν ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές σχέσεις. Εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον τρόπο να είμαστε στο άκρο, θα βρίσκουμε διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) ή ακόμη και τη σχιζοειδή διαταραχή της προσωπικότητας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ