Εμβόλιο κορωνοϊού: Χωρίς πρόσβαση το 25% του πληθυσμού [pic,vid]

Εμβόλιο κορωνοϊού: Χωρίς πρόσβαση το 25% του πληθυσμού. Σχεδόν το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση σε εμβόλιο Covid-19 μέχρι το 2022, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν ήδη εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δόσεις, με αβεβαιότητα σχετικά με την πρόσβαση για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Σε επιστολή τους στην Βρετανική Ιατρική Εφημερίδα (BMJ), ανέφεραν ότι, από τα 48 εμβόλια Covid-19 που βρίσκονται επί του παρόντος σε ανάπτυξη ή έχουν εγκριθεί, 13 κατασκευαστές έχουν συνάψει συμφωνίες για τουλάχιστον 7,48 δισεκατομμύρια δόσεις.

“Οι χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δεσμεύσει το 51% αυτών των δόσεων, ή περίπου 3,85 δισ. δόσεις, αν και αποτελούν μόνο το 13,7% του παγκόσμιου πληθυσμού”, ανέφεραν. “Από τους 13 κατασκευαστές, μόνο έξι έχουν πωλήσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος”.  Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι, ακόμα και αν οι κατασκευαστές εκπληρώσουν όλους τους στόχους παραγωγής τους, οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλη αναμονή. “Μέχρι τα τέλη του 2021, μέχρι το 40% των εμβολιασμών Covid-19 από ηγετικούς κατασκευαστές ενδέχεται να παραμείνουν για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος- λιγότερο εάν οι χώρες υψηλού εισοδήματος κλιμακώσουν τις υπάρχουσες αγορές, περισσότερο εάν οι χώρες αυτές μοιράζονται αυτά που έχουν προμηθευτεί”, ανέφεραν.

Το Covax είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δίκαιης πρόσβασης στις εξετάσεις, τις θεραπείες και τα εμβόλια Covid-19. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Johns Hopkins, η Covax πραγματοποίησε αρχικές αγορές 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από το AstraZeneca/Oxford University, συν 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις είτε από το AstraZeneca/Oxford University ή το Novax, όλα με μέγιστη τιμή $3 (2,46) ανά δόση. Ωστόσο, αυτό προσθέτει μόνο το 1/4 των τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δόσεων που ζήτησε η Covax μέχρι τα τέλη του 2021, ανέφεραν. “Η μελέτη αυτή παρέχει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν εξασφαλίσει μελλοντικές προμήθειες εμβολίων Covid-19, ωστόσο η πρόσβαση για τον υπόλοιπο κόσμο είναι αβέβαιη”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πώς θα μπορεί όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here