Άγχος Αντιμετώπιση: Η αγχολυτική δύναμη της διατροφής

Εάν αισθάνεστε άγχος, είναι φυσικό να αναζητήσετε ανακούφιση. Ενώ οι περιστασιακές καταστάσεις άγχους είναι δύσκολο να αποφευχθούν, το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από το άγχος.

1. Σκόνη Matcha Αυτή η σκόνη πράσινου τσαγιού είναι δημοφιλής στους λάτρεις της υγείας, διότι είναι πλούσια σε L-θεανίνη, ένα αμινοξύ χωρίς πρωτεΐνη με ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης από το άγχος. Το Matcha είναι η καλύτερη πηγή αυτού του αμινοξέος από τους άλλους τύπους πράσινου τσαγιού, καθώς παρασκευάζεται από φύλλα πράσινου τσαγιού που καλλιεργούνται σε σκιά. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την περιεκτικότητά της σε ορισμένες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της L-θεανίνης. Τόσο οι μελέτες σε ανθρώπους όσο και σε ζώα δείχνουν ότι το Matcha μπορεί να μειώσει το άγχος εάν η περιεκτικότητά του σε L-θεανίνη είναι αρκετά υψηλή, ενώ η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη είναι χαμηλή.

2. Γλυκοπατάτες Η κατανάλωση ολόκληρων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικών υδατανθράκων όπως οι γλυκοπατάτες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Αν και τα επίπεδα κορτιζόλης ρυθμίζονται αυστηρά, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε γυναίκες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία διαπίστωσε ότι εκείνες που έτρωγαν μια δίαιτα πλούσια σε ολόκληρους, υδατάνθρακες με πυκνά θρεπτικά συστατικά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σιελογονικής κορτιζόλης από εκείνες που ακολούθησαν μια τυπική αμερικανική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

3. Αγκινάρες Οι αγκινάρες είναι μια απίστευτα συμπυκνωμένη πηγή ινών και ιδιαίτερα πλούσιες σε πρεβιοτικά, ένας τύπος ινών που τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια στο έντερο. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά όπως οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), που συγκεντρώνονται στις αγκινάρες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στρες. Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν 5 ή περισσότερα γραμμάρια πρεβιοτικών την ημέρα παρουσίασαν βελτιωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και ότι οι υψηλής ποιότητας δίαιτες, πλούσιες σε πρεβιοτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άγχους. Οι αγκινάρες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες C και K, όλες απαραίτητες για μια υγιή απόκριση στο στρες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here