Σήμερα σφραγίζει η Βουλή την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale έναντι 2,5 δισ. ευρώ


Για τη διακρατική συμφωνία που αφορά στην προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία θα ενημερωθεί σήμερα η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το mega project που θα εξελιχθεί σε βάθος τριετίας θα ανέλθει σε  2,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών και του οπλισμού τους.

Τα αεροσκάφη τύπου Rafale F3R θα παραδοθούν σε τρία στάδια. Έξι μεταχειρισμένα το 2021, έξι καινούργια το 2022 και άλλα έξι μεταχειρισμένα εντός του 2023.

Το Rafale F3R είναι μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Η ύπαρξη δύο κινητήρων προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς ενισχυμένου φορτίου σε σχέση με τα λοιπά αεροσκάφη και δη τα μονοκινητήρια (όπως το F-16). Λόγω του συνδυασμού πτέρυγας τύπου Δέλτα και των πτερυγίων ελιγμών έχει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα.

Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του.

Τα αεροσκάφη που θα προμηθευτεί η Ελλάδα θα φέρουν μία τριάδα υπερσύγχρονων πυραύλων (Exocet, Meteor, Scalp), καθώς και πυραύλους Mica, ενισχύοντας σημαντικά το ελληνικό οπλοστάσιο.

Μετά τη σημερινή έγκριση της Ελληνικής Βουλής η Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και ο ομόλογός της Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συνομολογήσουν τη σχετική σύμβαση στις 23 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Μετά τη διακρατική συμφωνία θα ακολουθήσει η άμεση αναχώρηση για τη Γαλλία τεσσάρων πιλότων για εκπαίδευση. Θα προέρχονται από αυτούς που πετούν με Mirage, με υψηλή εμπειρία και εκπαιδευτές τόσο στα Mirage όσο και στα F-16. Μαζί τους θα αναχωρήσει και ομάδα 15 τεχνικών.

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όπου θα σταθμεύουν τα αεροσκάφη, θα εγκατασταθεί επίσης προσομοιωτής, ενώ τα ελληνικά Rafale θα ενταχθούν στη δύναμη της 332 ΜΠΚ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ