Π.Ο.Υ. κορωνοϊός: Θα ερευνήσει την προέλευση του ιού από τη Γιουχάν


Π.Ο.Υ. κορωνοϊός: Θα ερευνήσει την προέλευση του ιού από τη Γιουχάν. Μια ομάδα 10 διεθνών επιστημόνων θα ταξιδέψει στην κινεζική πόλη Γιουχάν τον επόμενο μήνα για να ερευνήσει τις ρίζες του κορωνοϊού, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το Πεκίνο ήταν απρόθυμο να συμφωνήσει σε μια ανεξάρτητη έρευνα και χρειάστηκαν πολλούς μήνες  διαπραγματεύσεων ώστε επιτραπεί στον ΠΟΥ να έχει πρόσβαση στην πόλη. Ο ιός θεωρείται ότι προέρχεται από μια αγορά στην πόλη που πουλάει ζώα. Ωστόσο, η αναζήτηση της πηγής έχει οδηγήσει σε εντάσεις, κυρίως με τις ΗΠΑ.

Βιολόγος της ομάδας που ταξίδεψε στη Γιουχάν είπε ότι ο Π.Ο.Υ δεν επεδίωκε να επιμερίσει την ευθύνη, αλλά μάλλον να αποτρέψει μελλοντικές εστίες. “Δεν έχει να κάνει με την εύρεση μιας ένοχης χώρας”, ανέφερε ο Fabian Leendertz από το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch. “Έχει να κάνει με την προσπάθεια κατανόησης του τι συνέβη και μετά να δούμε εάν, βάσει αυτών των δεδομένων, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο στο μέλλον”. Τις πρώτες ημέρες του ιού, εντοπίστηκε σε μια αποκαλούμενη “υγρή αγορά” στη Wuhan της επαρχίας Hubei, και υπέθεσαν ότι εκεί ήταν που έκανε το άλμα από τα ζώα στους ανθρώπους. Τώρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί απλά να έχει ενισχυθεί εκεί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας Κινέζος γιατρός στο Κεντρικό Νοσοκομείο Wuhan – Li Wenliang – προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για την πιθανή έξαρση μιας νέας νόσου, αλλά η αστυνομία του είπε να “σταματήσει να κάνει ψευδή σχόλια” και διερευνήθηκε για “διάδοση φημών”. Ο Dr Li πέθανε το Φεβρουάριο μετά την προσβολή του ιού κατά τη θεραπεία ασθενών στην πόλη. Τον Απρίλιο, προέκυψαν υποψίες και ισχυρισμοί ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο στο Wuhan.

Ήρθαν στο φως τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τα οποία ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της πρεσβείας ανησυχούσαν για τη βιοασφάλεια στην περιοχή. Πρόσφατα δημοσιεύματα σε κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Covid-19 θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει εκτός Κίνας. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι οι εκθέσεις είναι αβάσιμες, και η εκστρατεία απεικονίζει την ανησυχία εντός της ηγεσίας στο Πεκίνο σχετικά με τις ζημιές στη διεθνή φήμη της χώρας από την πανδημία.

Η Κίνα καλεί τις χώρες να συνεργαστούν με την ΠΟΥ για να ερευνήσουν την προέλευση COVID-19

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ