Η επίδραση των σκέψεων: Μην πιστεύεις όλα όσα σκέφτεσαι

Η επίδραση των σκέψεων: Μην πιστεύεις όλα όσα σκέφτεσαι. Πηγαίνετε στη δουλειά και λέτε καλημέρα. Όλοι σας απαντούν, εκτός από έναν συνεργάτη που ούτε καν σας κοιτάζει. ” Τι συμβαίνει με αυτόν;”

“Έκανα κάτι και είναι θυμωμένος;  Ίσως αυτό που είπα στη συνάντηση τις προάλλες τον ενόχλησε, αλλά δεν ήταν προσωπικό, απλώς είπα τη γνώμη μου ως επαγγελματίας… Όχι, αλλά δεν μπορεί να είναι εξαιτίας αυτού… Λοιπόν γιατί; Θα είναι αγενής! “Με αυτόν τον τρόπο σχεδόν ακούσια μπαίνουμε σε μια σπείρα φαντασίας στην οποία δεν σταματάμε να σκεφτόμαστε το γιατί και μπορεί ακόμη και να μας κάνει να αισθανόμαστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή νευρικοί. Τώρα, είναι κάτι λάθος με τον σύντροφό σας; Ή μήπως δεν σας απάντησε απλώς επειδή επικεντρωνόταν στη δουλειά του και δεν σας άκουσε καν;

Κατά γενικό κανόνα, όταν βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα λέμε ότι προκαλούνται από συγκεκριμένες καταστάσεις ή από ενέργειες άλλων. Δηλαδή, πιστεύουμε ότι η ταλαιπωρία μας προκαλείται από γεγονότα πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Με άλλα λόγια, κάνουμε εξωτερικές αιτιώδεις αποδόσεις στα συναισθήματά μας.  Έτσι, πιστεύουμε ότι είμαστε θυμωμένοι επειδή ο συνεργάτης μας, δεν μας χαιρέτησε- κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε-  αντί να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε αυτά τα συναισθήματα που προκύπτουν εάν δεν επικεντρωθούμε στις ενέργειες των άλλων, αλλά στον τρόπο που τα ερμηνεύουμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πραγματικά έχουμε εξοργιστεί με την ερμηνεία της κατάστασης.

Σκεφτήκαμε ότι δεν μας απάντησε γιατί κάτι πάει στραβά με εμάς ή επειδή είναι ανόητο. Ποιος δεν θα θύμωνε γι΄ αυτό; Το θέμα είναι ότι αυτό που συνέβη, στην πραγματικότητα και αντικειμενικά, δεν έπρεπε να μας ενοχλεί. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ανθρώπινα όντα πρέπει να γνωρίζουν τον λόγο των πραγμάτων. Έτσι, εάν δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα, μπαίνουν στο παιχνίδι διάφορα είδη προκαταλήψεων και εξάγουμε συμπεράσματα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here