Ανασφάλεια αμφιβολία: Όταν αυτά τα δύο γίνονται οι καλύτεροι σου φίλοι

Ανασφάλεια αμφιβολία: Όταν αυτά τα δύο γίνονται οι καλύτεροι σου φίλοι. Η ανασφάλεια είναι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, αυτός ο τρόπος αίσθησης και ύπαρξης που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τα πάντα και αυτό μας οδηγεί να ζούμε σε συνεχή αναποφασιστικότητα.

Το άτομο γίνεται ανασφαλές όταν μέρος του γενετικού φορτίου  έζησε έντονες εμπειρίες, συγκεκριμένες περιστάσεις που το σηματοδοτούν, πιθανά «τραύματα». Έτσι, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αναγκάζουν την ανασφάλεια να αναλάβει και να αρχίσει να ζει παράλληλα με το άτομο.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ανασφάλειας έχει κοινές και συχνές αιτίες όπως:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γνωρίζουμε ήδη πόσο σημαντική είναι η αυτοεκτίμηση για τη βέλτιστη συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου. Το συζητάμε συνεχώς γιατί είναι θεμελιώδες, και για άλλη μια φορά, μπροστά σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να εμφανιστεί ανασφάλεια.
  •  Πρόσφατες απορρίψεις ή αποτυχίες. Είναι σύνηθες για την ανασφάλεια να “έρχεται” πριν από μια μεγάλη απογοήτευση, αποτυχία, ή απόρριψη.
  • Υψηλό επίπεδο τελειομανίας. Όταν το άτομο αναζητά τελειότητα ανά πάσα στιγμή, όταν είναι πολύ απαιτητικό σε όλα τα επίπεδα (εργασία, κοινωνικό, προσωπικό), όταν προσπαθεί να έχει τα πάντα υπό έλεγχο, η ανασφάλεια μπορεί να εμφανιστεί εκ των υστέρων και, με τη σειρά της, η προέλευση αυτού ακραία ανάγκη αναζήτησης της τελειότητας.

  • Αυταρχικό, άκαμπτο και ακόμη και καταχρηστικό μοντέλο εκπαίδευσης. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι ανεκτικοί, πολύ αυστηροί, απαιτητικοί, άκαμπτοι, σκληροί … μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανασφάλεια και δυσπιστία στο αγόρι ή το κορίτσι, που θα συνοδεύσει τα ενήλικα χρόνια αργότερα.
  • Τραυματισμοί ή τραυματικές εμπειρίες . Έχοντας υποστεί παρενόχληση στο σχολείο, εκφοβισμό , εκφοβισμό στην εργασία ή / και θύμα κακοποίησης έχει πολύ άμεση επίδραση στη συναισθηματική ανασφάλεια του ατόμου.

Εάν αισθάνεσαι έτσι από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, εάν για να πάρεις μία απόφαση στριφογυρνάς στο κρεβάτι μέρες, αν  νομίζεις ότι θα αποτύχεις σε ο,τι σου αναθέσουν τότε ίσως είναι η ώρα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αγάπησε τον εαυτό σου και δωσ’ του την ευκαιρία που αξίζει όπως δίνεις σε άλλους ανθρώπους!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here