Perseverance: Ξεκίνησε να ψάχνει για σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη


Μια νέα αποστολή έχει αναλάβει το διαστημικό ρόβερ Perseverance της NASA, καθώς πλέον αναζητά σημάδια που καταδεικνύουν ότι στον πλανήτη Άρη υπήρξε ζωή.

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το ρόβερ ξεκίνησε να μελετά την αρχαία λίμνη στον κρατήρα Jezero, εστιάζοντας τα επιστημονικά του όργανα σε βράχους. Μια κάμερα, που ονομάζεται WATSON, έχει τοποθετηθεί στο τέλος του ρομποτικού βραχίονα του ρόβερ και έχει τραβήξει λεπτομερείς φωτογραφίες των βράχων.

Επιπλέον δεδομένα προέρχονται από ένα ζευγάρι φωτογραφικών μηχανών, με κάμερες που έχουν τη δυνατότητα μεγέθυνσης. Τα όργανα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον κρατήρα αλλά και για άλλες περιοχές που θα θελήσουν να μελετήσουν σε μεγαλύτερο βάθος.

«Ήρθε η ώρα. Αλλάζω από φωτογράφος σε ερευνητής. Είχε ζωή αυτή η αρχαία λίμνη; Τα εργαλεία που έφερα θα βοηθήσουν να ξεκινήσω το κυνήγι», αναφέρει στο twitter η ομάδα που χειρίζεται το Perseverance.

Οι επιστήμονες θεωρούν κομβικό το να απαντήσουν στο ερώτημα: εάν τα πετρώματα είναι ιζηματογενή ή πυριγενή.

Κάθε τύπος πέτρας λέει μια διαφορετική ιστορία, υποστηρίζουν οι ερευνητές της NASA. Μερικά ιζηματογενή πετρώματα θεωρούνται καταλληλότερα για τη διατήρηση βιολογικών υπογραφών ή για σημάδια προηγούμενης ζωής. Από την άλλη πλευρά, τα πυριγενή πετρώματα θεωρούνται ότι είναι πιο κατάλληλα να δημιουργήσουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πώς σχηματίστηκε μια περιοχή.

Το εγχείρημα είναι περίπλοκο καθώς τα βράχια γύρω από το Perseverance έχουν διαβρωθεί από τον άνεμο με την πάροδο του χρόνου και καλύπτονται με νεότερη άμμο και σκόνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ