Παράθυρο Βεστάγκερ για παράταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών εγγυήσεων μετά το τέλος του 2021


Παράθυρο για περαιτέρω παράταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών εγγυήσεων μετά το τέλος του 2021, αν κριθεί αναγκαίο, ή τουλάχιστον διατήρηση ορισμένων πεδίων εφαρμογής του αφήνει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε συνέντευξή της ενόψει της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα σήμερα και αύριο. 

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η οποία έχει πυκνό πρόγραμμα και «ευρεία ατζέντα» συνομιλιών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της κυβέρνησης, διαμηνύει επίσης ότι πρόθεσή της είναι να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις για να κλείσουν οι ανοιχτοί φάκελοι, που βρίσκονται υπό συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν, με αιχμή τις υποθέσεις στην ενέργεια.

«Έχουμε την παλαιά υπόθεση του λιγνίτη που όλοι θέλουν να κλείσει. Πρέπει να βρούμε τρόπους να το κάνουμε. Έχουμε τις σημαντικές αποφάσεις να καταργήσουμε σταδιακά τις μονάδες και τα ορυχεία λιγνίτη σε πραγματικά μικρό χρονικό ορίζοντα. Θέλουμε να δούμε πώς θα βοηθήσουμε καλύτερα, να διασφαλίσουμε ότι η αγορά ηλεκτρισμού συνεχίζει να λειτουργεί όπως πρέπει και ότι υπάρχει επαρκής ασφάλεια στην παροχή ηλεκτρισμού. Δεν βρισκόμαστε σε αντικρουόμενες πλευρές. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση στην ΕΕ», ανέφερε στα Νέα.

Όσον αφορά στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων ύψους 3 τρισ. ευρώ συνολικά, το οποίο έχει οριστεί να λήξει στο τέλος του έτους και βάσει του οποίου η Ελλάδα έχει λάβει το πράσινο φως για στήριξη ύψους 14 δισ. ευρώ, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του.

«Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση το φθινόπωρο για να δούμε αν αυτό είναι το σωστό να κάνουμε. Να δούμε, επιπλέον, αν θέλουμε να κλείσουμε μέρος εξ αυτού και να διατηρήσουμε άλλα κομμάτια του πλαισίου. Η συζήτηση θα γίνει σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη. Είναι σημαντικό, όταν θα εξέλθουμε από την πανδημία και εισέλθουμε στην ανάκαμψη, να μην έχουμε μια κατάσταση όπου μια ξαφνική αλλαγή οδηγεί σε προβλήματα (cliff edge). Μπορεί εταιρείες να μην επωφελούνται από την ανάκαμψη και να χρειάζονται βοήθεια», είπε.

Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως τα σχέδια που έχουν εγκριθεί δεν λήγουν απαραίτητα με τη λήξη του πλαισίου. «Ακόμη και αν λήξει το προσωρινό πλαίσιο, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν απότομα οι κρατικές εγγυήσεις ή θα πρέπει να επιστραφεί η στήριξη. Σημαίνει ότι δεν θα γίνεται να υπάρξουν τέτοια σχήματα με τους όρους του προσωρινού πλαισίου. Δεν θέλουμε απότομες καταστάσεις, θέλουμε την ομαλότερη μετάβαση από την πανδημία στην ανάκαμψη, δίνοντας έμφαση στους τομείς που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, όπως ο τουρισμός, η φιλοξενία, ο πολιτισμός», ανέφερε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ