Lockdown άρση: Από αύριο οι αλλαγές σε μετακινήσεις και SMS

Lockdown άρση: Ένα 24ωρο έμεινε μέχρι την ουσιαστική έξοδο του lockdown από την καθημερινότητά μας, αφού μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις, από αύριο, Παρασκευή παίρνουμε πίσω πολλές πτυχές της κανονικότητας

Έχουν περάσει 188 μέρες μετά από την επιβολή των σκληρών περιοριστικών μέτρων, ωστόσο πλέον κυβέρνηση και επιστήμονες αισιοδοξούν όχι μόνο πως είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης αλλά και ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν ξανά καθολικά οριζόντια μέτρα.

Την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο, αλλά με ασφάλεια, παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για τα «πώς» του ανοίγματος, αρχής γενομένης από τις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με αυτήν, από την Παρασκευή το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται έως τις 00.30 αντί για τις 11 το βράδυ που ισχύει έως τώρα, καταργείται η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων στο 13033 και το 13032, ενώ επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.

«Η Ελλάδα, με τις λιγοστές δυνάμεις της, έχει καταφέρει να έχει μικρότερο υγειονομικό αντίκτυπο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας και όλων σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Τα βήματα όμως που ανακοινώθηκαν χθες είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα τα δεδομένα θα αξιολογούνται ανά εβδομάδα και δεν αποκλείεται ανά δύο εβδομάδες να έχουμε νέες άρσεις μέτρων ή τροποποιήσεις άλλων προς το χαλαρότερο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, ένας κλάδος ο οποίος έχει πληγεί όσο ελάχιστοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά το άνοιγμά του τον Ιούνιο αναμένεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζει προς το καλύτερο το πλαίσιο που θα ισχύει.

Η μουσική αναμένεται να επανέλθει στην εστίαση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου εάν όλα πάνε καλά. Αντίστοιχα το ίδιο θα συμβεί και με την εστίαση και συγκεκριμένα τη μουσική η οποία μπορεί να μην συνοδεύει τις εξόδους μας για φαγητό ή ποτό τον Μάιο, όμως αναμένεται να επανέλθει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου εάν όλα πάνε καλά. Το εν λόγω ζήτημα θα επανεξεταστεί στα τέλη του μήνα.

Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που εκκρεμεί είναι και η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μετά το τέλος του μήνα. Το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας τους θα συζητηθεί και θα επανεξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Από την Παρασκευή οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας.

Πώς θα μετακινούμαστε στην ενδοχώρα και τα νησιά

Από την Παρασκευή, λοιπόν, ξεκινούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας. Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους.

Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:
  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • είτε PCR τεστ 72 ωρών
  • ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
  • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Για τις 21 Μαΐου μετατίθεται, η επαναλειτουργία των θερινών κινηματογράφων.

Τι ανοίγει και πότε

Επίσης, από τις 14 Μαΐου το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ, χωρίς click-in-a shop ή click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17 Μαΐου), των θερινών κινηματογράφων (21 Μαΐου) και των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28 Μαΐου).

Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό (Green Pass) που θα διευκολύνει τα ταξίδια σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης/ανάρρωσης.

Η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού, ωστόσο, τίθεται σε εφαρμογή από τις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με αυτή, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών, είτε να υπάρχει κάποια βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ