Τσίπρας: Την ώρα που ο κόσμος αλλάζει, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη Ρήγκαν και Θάτσερ


Για έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, καθώς ο κύκλος του νεοφιλελευθερισμού «κλείνει», μίλησε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας, που χαρακτήρισε «ιστορική τομή» τη πανδημία. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εργασιακά.

Ήταν δεδομένο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιούσε την πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ιστορική ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να ξεδιπλώσει σε συντομία το δικό του ιδεολογικοπολιτικό μανιφέστο για το αύριο της χώρας, μετά τη πανδημία.

Όπως άλλωστε τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή» Πέτρο Παπακωνσταντίνου, «η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει, καθώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους. «Η μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα». Αναφερόμενος σε αυτό το αύριο, τόνισε ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα των αγορών και της διεύρυνσης των ανισοτήτων κλείνει με την ιστορική τομή της πανδημίας.

Έκανε εκτενέστατη αναφορά ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας ότι στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε συνολικά πολύ μεγάλα λάθη. Χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά το μοντέλο του lockdown «αποτυχημένο», ενώ μίλησε για «ασυγχώρητο λάθος» εκ μέρους της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, κάτι που στοίχισε και στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές, καθώς υποστήριξε ότι «ένας στους χίλιους συμπολίτες μας έχει χάσει τη ζωή του σε έξι μήνες»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συζήτησης για την άρση των πατεντών στα εμβόλια, αφού πρώτα ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς», επιτέθηκε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνείται να πάρει θέση υπέρ της άρσης, τονίζοντας πως «προτάσσει τους νόμους του κέρδους πολυεθνικών έναντι της υγειονομικής ασφάλειας».

Έχοντας «αέρα στα πανιά» του από την πρόσφατη ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική», επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας «ιδεοληπτική» τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία», τόνισε με στόμφο.

Και σε αυτό το σημείο, ξεκίνησε να μιλάει για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που επιφέρει το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, το οποίο και έχει χαρακτηρίσει «μητέρα των μαχών».

«Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές του χθες, την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, επενδύοντας στη γνώση και την καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Συνέχισε, λέγοντας πως «το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες – Κάνει το 8ωρο δεκάωρο, παρακάμπτει τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές. Η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη είναι ανισομερής», ενώ προσέθεσε πως η αύξηση των υπερωριών, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσής τους οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης του σε μία σειρά από θέματα. Για την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε επί των ημερών του, σημειώνοντας ότι η νυν κυβέρνηση είναι η μοναδική που βρήκε όχι «καμένη γη» αλλά γεμάτα ταμεία. Γι αυτό και υποστήριξε ότι έχει μία μοναδική ευκαιρία, καθώς διαθέτει παράλληλα φθηνό δανεισμό από τη ρύθμιση του χρέους, δεν έχει στο κεφάλι της το Σύμφωνο Σταθερότητας και έχει, επίσης, τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του κατάφερε μία «ιστορική τομή με τη Συμφωνία των Πρεσπών», η οποία κατά την άποψη του ήταν «πατριωτική και επωφελής για τη χώρα και την περιοχή». «Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος. Έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σύμμαχο και αποτρέψαμε τρίτες χώρες και την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ