Ζεστό μπάνιο: Μπορεί να λειτουργήσει κι ως γυμναστική


Όλοι οι ειδικοί μας λένε πως η γυμνναστική είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Δεν είναι όμως όλοι λάτρεις της άσκησης. Πολλοί την βαριούνται. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως το ζεστό μπάνιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως γυμναστική. Πως όμως γίνεται αυτό;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Loughborough στην Βρετανία ανέλυσαν δέκα υπέρβαρους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή αφότου πέρασαν μία ώρα σε μπανιέρα με νερό στους 38 βαθμούς.
Τους έκαναν τεστ αίματος πριν, αμέσως μετά και δύο ώρες αργότερα για να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και τα επίπεδα φλεγμονών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ένα ζεστό μπάνιο αυξάνει τα επίπεδα του φλεγμονώδους χημικού IL-6 στην κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο παρατηρείται και όταν γυμναζόμαστε. Όταν το IL-6 φτάσει στην κορύφωσή του, ακολουθεί η ροή ουσιών που καταπολεμούν τα μη υγιή επίπεδα φλεγμονών. Επιπλέον, απελευθερώνεται νιτρικό οξύ που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και ελαττώνει την πίεση του αίματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ‘ένα καυτό μπάνιο βελτιώνει την κατάσταση των φλεγμονών και βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους υπέρβαρους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού σε πληθυσμούς που δεν μπορούν αντικειμενικά να ασκηθούν σωματικά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα, έχουν υποστεί διάσειση ή είναι τραυματισμένοι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ