Λωρίδα της Γάζας: Κρίσιμες ώρες! Με «αναμμένες τις μηχανές» το Ισραήλ – Ετοιμάζει χερσαία επέμβαση


Ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνονται στη μεθόριο με τη Γάζα και ανακαλούνται έφεδροι – Στην περιοχή συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών, την ώρα που το εβραϊκό κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο και με μια εσωτερική έκρηξη βίας μεταξύ Εβραίων και Αράβων κατοίκων του.

Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης δεν φαίνεται να υπάρχει στη Μέση Ανατολή, με την ένταση να παραμένει στα ύψη.

Μάλιστα, σχέδιο πιθανής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας καταρτίζεται στο Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται το αιματηρό σφυροκόπημα στον παλαιστινιακό θύλακα που μετρά περισσότερους από 83 νεκρούς -τουλάχιστον 17 παιδιά ανάμεσά τους.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται επικίνδυνα οι συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων σε ισραηλινές πόλεις, όπου πλανάται το φάσμα «εμφυλίου πολέμου».

Καθώς συνεχίζεται το μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια -και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει απορρίψει πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης περί εκεχειρίας που διατυπώθηκε με ρωσικού διαύλου- το Ισραήλ σφυροκοπά αδιάκοπα τη Γάζα και ταυτόχρονα συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στη μεθόριο -ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένων.

Έχουν, παράλληλα, ανακληθεί 7.000 έφεδροι, βάσει των όσων μεταδίδει η Jerusalem Post, οι οποίοι πρόκειται να επιχειρήσουν και δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις στα μέτωπα των συγκρούσεων που μαίνονται σε πόλεις με μεικτό πληθυσμό Εβραίων και Αράβων, όπου μαίνονται ταραχές και οδομαχίες.

Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων στους ισραηλινούς δρόμους εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όχλος ακροδεξιών βγήκε στους δρόμους «ψάχνοντας» Άραβες, σε προάστιο του Τελ Αβίβ λίντσαραν άνδρα που πίστευαν ότι ήταν Άραβας με τις εικόνες της άγριας επίθεσης να προβάλλονται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Τέσσερις εκ των επιτιθέμενων συνελήφθησαν ενώ φώναζαν «θάνατος στους Άραβες».

Αστυνομία και διασώστες έφθασαν στο σημείο 15 λεπτά αργότερα παρόλο που οι εικόνες προβάλλονταν ζωντανά, ενώ το θύμα βρισκόταν πεσμένο στο δρόμο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί περισσότερα από 350 άτομα μετά την έκρηξη της βίας που κινδυνεύει να λάβει χαρακτηριστικά εμφυλίου. Η ισραηλινή αστυνομία φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο στις μεικτές πόλεις, σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Την ίδια στιγμή, η Λωρίδα της Γάζας δέχεται διαρκές άγριο σφυροκόπημα, με ανταποκριτή του BBC στον παλαιστινιακό θύλακα να μεταδίδει πως η περιοχή έζησε την πιο μακρά και δύσκολη νύχτα μετά τον πόλεμο του 2014. Τουλάχιστον 83 είναι οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς -ανάμεσά τους 17 παιδιά- και σχεδόν 500 οι τραυματίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν από τη Γάζα.

Εκατοντάδες είναι οι ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα από τη Δευτέρα. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα. Δύο κτήρια 13 και 14 ορόφων που στέγαζαν γραφεία και διαμερίσματα, ισοπεδώθηκαν κατόπιν προειδοποίησης εκκένωσης.

Δεκάδες άμαχοι καταβάλλουν για μία ακόμη φορά υψηλό τίμημα, ενώ την ίδια στιγμή η Χαμάς κηδεύει μαχητές της με όρκους εκδίκησης.

Το Ισραήλ βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπο με άνευ προηγουμένου ομοβροντία επιθέσεων με ρουκέτες αφότου η κατάσταση ανεφλέγη τη Δευτέρα.

Σειρήνες ηχούν διαρκώς στο Τελ Αβίβ, όπου έχουν ανοίξει τα καταφύγια, ενώ για πρώτη φορά ήχησε συναγερμός και στο βόρειο Ισραήλ. Σε επίδειξη ισχύος, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει από τη Δευτέρα περισσότερες από 1.500 ρουκέτες, με το 90% να αναχαιτίζονται από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος».

Έπειτα από νέο μπαράζ ρουκετών στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ το απόγευμα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζαντίν αλ-Κασάμ, στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι εκτοξεύτηκε στο αεροδρόμιο Ραμόν του νότιου Ισραήλ, κοντά στο θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας, ρουκέτα τύπου Ayyash που διαθέτει βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων. Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε ότι το αεροδρόμιο στοχοποιήθηκε.

Το Ισραήλ έχει ανακατευθύνει στο αεροδρόμιο Ραμόν ορισμένες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

Αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Ως προς το σχέδιο χερσαίας επιχείρησης που καταρτίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να παρουσιαστεί διαδοχικά στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ προς ενδεχόμενη έγκριση.

Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης δεν φαίνεται να υπάρχει στη Μέση Ανατολή, με την ένταση να παραμένει στα ύψη. Καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να θέλει να κάνει βήμα πίσω.AP

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου χωρίς να προκύψει κάποια άμεση ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν επικοινωνία, απευθύνοντας από κοινού έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο αναφέρεται πως «στόχος είναι ο τερματισμός των βίαιων ενεργειών και από τις δύο πλευρές και η διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού», ενώ παράλληλα σημειώνεται πως εκφράστηκε υποστήριξη «στην αρχή της ύπαρξης δύο κρατών στην βάση των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των γενικά αποδεκτών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ