Αλμούνια-Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις πέρα και πάνω από μνημόνια


Η μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστεί πέρα και πάνω από Τροϊκες και μνημόνια, τόνισε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και πρόεδρος του Centre for European Policy Studies  στη συζήτηση με τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου που συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Αλμούνια προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη ούτε μπορεί, αλλά ούτε είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάποια άλλη κρίση κράτους-μέλους, ένω αναγνώρισε την αδυναμία αλλά και την έλλειψη προετοιμασίας της Ευρώπης απέναντι στην οικονομική κρίση της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία. «Δεν ήμασταν σε θέση να κάνουμε σωστή διάγνωση των πραγματικών αιτιών της κρίσης,» παραδέχτηκε ο κ. Αλμούνια. Αν και οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, οι συνθήκες και τα προαπαιτούμενα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και ο συσχετισμος δυνάμεων και ισορροπιών ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν την πορεία της ελληνικής κρίσης, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γκίκας Χαρδούβελης.

«Στα χρόνια των προγραμμάτων έπρεπε να ακολουθήσουμε τι θα έκανε η Γερμανική Βουλή, ή τι άλλες εσωτερικές αποφάσεις θα έπαιρναν άλλα κοινοβούλια,» είπε στην ομιλία του ο Γκίκας Χαρδούβελης. Απολογιστικά, ακόμα και τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στερούνταν αλληλουχίας και προγραμματισμού, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. Ενώ η συνεχής μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρώτα επέβαλε επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο μισθολογικό καθεστώς, ενώ πρότεινε σε δεύτερο χρόνο τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. «Γι’αυτό είδαμε και αυτή την τεράστια ύφεση,» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια των προγραμμάτων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε ειδική μνεία στο τεράστιο κενό εμπιστοσύνης με τους εταίρους, ενώ χαρακτήρισε το τρίτο πρόγραμμα «προϊόν των καταστροφικών διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ