Εμβολιασμοί Προπαγάνδα: Πώς μια μυστική επιχείρηση της CIA οδήγησε σε διστακτικότητα εμβολίων στο Πακιστάν

Εμβολιασμοί Προπαγάνδα: Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίδραση μιας μυστικής εκστρατείας εμβολιασμού της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της επακόλουθης προπαγάνδας κατά των εμβολίων των Ταλιμπάν στα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών στο Πακιστάν. • Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών μειώθηκαν 23-39% σε περιοχές με τη μεγαλύτερη εκλογική υποστήριξη για πολιτικά εξτρεμιστικά κόμματα έναντι περιοχών με χαμηλότερα επίπεδα υποστήριξης. • Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο της παραπληροφόρησης στην αποδοχή από το κοινό εμβολίων, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσληψης εμβολίων COVID-19.

Η ανοσοποίηση αποτρέπει 4-5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από ασθένειες όπως ιλαρά, γρίπη, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα και κοκκύτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι «εάν βελτιωθεί η παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού», θα μπορούσε να σώσει τις ζωές ενός επιπλέον 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Παρόλο που υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά και ιατρικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη ασθενειών, ορισμένοι άνθρωποι είναι απρόθυμοι ή αρνούνται τον εμβολιασμό παρά τη διαθεσιμότητα. Οι ειδικοί το αναφέρουν ως διστακτικότητα στο εμβόλιο.

Το 2019, ο ΠΟΥ εντόπισε την διστακτικότητα του εμβολίου ως απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Μια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό εντόπισε τους κύριους παράγοντες για την άρνηση εμβολιασμού: δυσπιστία, εφησυχασμός και δυσκολία λήψης εμβολίων.

Ομάδες κατά των εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και ορισμένες ισλαμικές μαχητικές ομάδες στο Πακιστάν, στη Νιγηρία και στο Αφγανιστάν αντιτίθενται στα εμβόλια.

Προωθούν τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια που οδηγούν σε σκεπτικισμό. Η επίδραση της προπαγάνδας κατά των εμβολίων στα ποσοστά ανοσοποίησης και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι καλά κατανοητές.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μια μελέτη περίπτωσης στο Πακιστάν για να διερευνήσει πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τη λήψη εμβολίων.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολίων που διαδίδουν παραπληροφόρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα δυσπιστίας στην ιατρική και να προωθήσουν τον σκεπτικισμό.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοχή της ανοσοποίησης και αύξηση των ασθενειών

Προπαγάνδα κατά των εμβολίων

Η μελέτη περίπτωσης περιγράφει λεπτομερώς ένα σχέδιο σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011.

Η CIA χρησιμοποίησε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να πάρει δείγματα DNA από παιδιά που ζούσαν σε ένα συγκρότημα στην πόλη του Abbottabad με το πρόσχημα να τους προσφέρουν εμβολιασμούς.

Ήλπιζαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποδείξει την κρυψώνα του Bin Laden Εκείνοι που εργάζονται με τη CIA λειτουργούσαν υπό το πρίσμα της παροχής ανοσοποιήσεων ηπατίτιδας Β σε παιδιά χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των πακιστανικών υγειονομικών αρχών.

Μετά την αποκάλυψη της μυστικής επιχείρησης της CIA σε μια έκθεση στην εφημερίδα Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Ταλιμπάν αντέδρασαν. ξεκίνησαν εκστρατείες κατά των εμβολίων για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των εμβολίων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας του εμβολιασμού.

Η προπαγάνδα κατά του εμβολίου ισχυρίστηκε ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας αποσκοπούσαν στην αποστείρωση του μουσουλμανικού πληθυσμού, κατηγορώντας τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έδωσαν τα εμβόλια ως κατασκόπους της CIA.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα εμβόλια περιείχαν λίπος χοίρου, το οποίο απαγορεύεται για τους μουσουλμάνους.

Διάδοση αυτής της παραπληροφόρησης έγινε κατά τις προσευχές της Παρασκευής σε ριζοσπαστικά τζαμιά, παράνομες ραδιοφωνικές εκπομπές και ριζοσπαστικές εφημερίδες. Επιπρόσθετα, οι ηγέτες των Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις προσπάθειες ανοσοποίησης και, από τον Ιούλιο του 2012 κατέφυγαν στη βία κατά των εργαζομένων στους εμβολιασμούς στον τομέα της υγείας, σκοτώνοντας 70 άτομα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από την έρευνα για τα νοικοκυριά του Πακιστάν από κοινωνική άποψη και από άποψη διαβίωσης, των προτύπων διαβίωσης που διαχειρίζεται το Στατιστικό Γραφείο του Πακιστάν, το οποίο περιέχει ατομικά δεδομένα κατάστασης εμβολιασμού.

Επικεντρώθηκε σε δεδομένα από παιδιά που ζούσαν στο Μπαλουχιστάν, το Πιτζάμπ Παντζ, το Πουντζάμπ, το Σιντ και το Ισλαμαμπάντ, που αποτελούν το 97% του πληθυσμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά ανοσοποίησης όπως επαληθεύτηκαν με αρχεία καρτών εμβολιασμού 18.795 παιδιών ηλικίας 24 μηνών ή νεότερα για πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα-κοκκύτη-τετάνο (DPT) ή ιλαρά από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012.

Η μελέτη συγκέντρωσε εκλογικά δεδομένα από τις εκλογές του 2008, που προηγήθηκαν της αποκάλυψης της επιχείρησης εμβολίων της CIA, για να ποσοτικοποιηθεί και να προσδιοριστεί η γεωγραφική κατανομή της υποστήριξης για τον συντηρητικό ισλαμικό πολιτικό συνασπισμό MMA.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης δεδομένα σχετικά με τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν μεταξύ 2008 και 2013.

Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να συγκρίνει τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ ομάδων με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης σε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του εμβολίου και τις γεωγραφικές περιοχές με διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης για τα ισλαμικά κόμματα.

Το ποσοστό εμβολιασμού μειώνεται

Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις κατά 23-39% στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ περιοχών με την υψηλότερη υποστήριξη ισλαμικού κόμματος σε σχέση με περιοχές με τη χαμηλότερη υποστήριξη μετά την αποκάλυψη της χρήσης του εμβολίου.

Επιπλέον, τα ποσοστά εμβολιασμού των κοριτσιών μειώθηκαν κατά 3% επιπλέον σε σύγκριση με τα ποσοστά εμβολιασμού των αγοριών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση των ποσοστών εμβολιασμού με την πιο σημαντική υποστήριξη από ισλαμικά κόμματα είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν διπλασιασμό στον μέσο αριθμό κρουσμάτων πολιομυελίτιδας ανά περιφέρεια σε σύγκριση με περιοχές με τη χαμηλότερη υποστήριξη.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολίων που διαδίδουν παραπληροφόρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα δυσπιστίας στην ιατρική και να προωθήσουν τον σκεπτικισμό.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοχή της ανοσοποίησης και αύξηση των ασθενειών

Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν η λήψη εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης και την επιτάχυνση της επιστροφής στην ομαλότητα.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ