Τουρισμός: Επανεκκίνηση από σήμερα – Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στη χώρα

Τουρισμός: Με ασφάλεια, με ποιοτικούς και όχι αριθμητικούς στόχους επί του παρόντος -δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει δυναμική στην Ελλάδα και το εξωτερικό- κι επιπλέον με συνεχείς επαφές με τις αγορές του εξωτερικού ώστε να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία που μπορεί να προκύψει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, κάνει το restart από σήμερα ο ελληνικός τουρισμός. Ο υπουργός Τουρισμού χθες στην επίσημη παρουσίαση για την επανεκκίνηση, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα, δεν αναφέρθηκε σε ποσοτικούς στόχους πλην της πρόβλεψης ότι «η χρονιά θα είναι καλύτερη, μπορεί να είναι και σημαντικά καλύτερη, αν τα δεδομένα της πανδημίας εξελιχθούν ομαλά και επιτευχθεί και η επιμήκυνση της σεζόν. Σε κάθε χώρα που επισκέφθηκα τις προηγούμενες ημέρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία, Ρουμανία το συμπέρασμα είναι ένα: Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι θερμό, έντονο και σχεδόν πρωτόγνωρο». Σε αυτή τη φάση, ιδιαίτερης σημασίας για τη θωράκιση των νησιών, είναι το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα νησιά που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Σημειωτέον ότι το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού ουσιαστικά σημαίνει τη μη υποχρέωση καραντίνας για τα μη ουσιώδη ταξίδια κατά την άφιξη στην Ελλάδα και αυτό επεκτείνεται πλέον σε ακόμη 10 χώρες, πέραν των χωρών που έχουν ήδη ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, μέσα στον Απρίλιο, για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις επιπλέον χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ισραήλ κ.τ.λ.. Συνολικά λοιπόν η μη υποχρέωση καραντίνας με την άφιξη στην Ελλάδα, θα αφορά σε αυτή τη φάση τους επισκέπτες συνολικά από πάνω από 55 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές απ’ όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα περιλαμβάνονται τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κι επιπλέον οι τέσσερις στη ζώνη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Ελβετία και Νορβηγία) τέσσερα κρατίδια (Βατικανό, Ανδόρρα, Σαν Μαρίνο, Μονακό), επίσης οι χώρες για τις οποίες έχει δώσει το «πράσινο φως» η Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα και Σιγκαπούρη κι επιπλέον οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, το Κατάρ, ο Καναδάς, η Κίνα, το Κουβέιτ, η Λευκορωσία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μπαχρέιν, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Σερβία. Σταδιακά και ανάλογα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να προστίθενται προοδευτικά και άλλες χώρες.

Ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει σήμερα με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών με τον κ. Θεοχάρη να δηλώνει ότι το σχέδιο είναι «ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς», ενώ όπως τόνισε ο ίδιος «δε θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται τα δεδομένα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τοπικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις. «Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί είναι αυτό της τήρησης των υγειονομικών κανόνων σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ να μεγιστοποιήσουμε την ευκαιρία, ωστόσο δε θα διστάσουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις αν χρειαστεί».

Όσον αφορά τις πέντε γραμμές άμυνας αυτές είναι οι εξής:

  1. Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα που περιλαμβάνει συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test έως και 72 ώρες πριν, πιστοποιητικό ανάρρωσης, ενεργοποίηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από τις αρχές Ιουνίου.
  2. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test
  3. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
  4. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό
  5. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων

Σε ερώτηση για τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά από τρίτες χώρες, ο Υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε συγκεκριμένη στάση, φέτος ειδικά, τρίτα εμβόλια όπως το Σπούτνικ, όπως τα κινέζικα, να τα αποδεχθούμε διότι επηρεάζουν άμεσες αγορές, εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα μας». Σε σχέση με την πολύ σημαντική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου απ’ όπου ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού μόλις επέστρεψε «οι συζητήσεις που κάναμε εκεί ήταν ουσιαστικές κι εγώ διαπίστωσα μία θέληση από την πλευρά των βρετανικών αρχών να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα, ώστε να υπάρξει μία καλύτερη κατηγοριοποίηση της χώρας μας».

Σημειωτέον ότι ως προς το τελευταίο έχει πέσει στο τραπέζι η κατάταξη στην «πράσινη» λίστα συγκεκριμένων ελληνικών νησιών, πολύ δημοφιλών για τους Βρετανούς, εφόσον αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες προχωρά στη σχετική κατηγοριοποίηση η βρετανική κυβέρνηση. Στη Βρετανία, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη συνολικά σε προτιμήσεις. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι κατατάσσεται αυτή την στιγμή στην πορτοκαλί και όχι στην «πράσινη» λίστα όπως είναι η Πορτογαλία, για την οποία- παρεμπιπτόντως- ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η υποχρέωση της καραντίνας με την επιστροφή των Βρετανών στη χώρα τους έχουν εκτοξευθεί οι κρατήσεις για το πρώτο αυτό διάστημα της νέας θερινής σεζόν του 2021. «Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τη Βρετανία για το καλοκαίρι του 2021 είναι απτό και είναι ενδεικτικό ότι οι αεροπορικές και οι tour operators δεν σταματούν τις πτήσεις».

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ακόμη ότι η επιμήκυνση της σεζόν είναι ένας εφικτός στόχος από το φθινόπωρο δεδομένου ότι υπάρχει μεν ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο όμως δε θα ικανοποιηθεί ειδικά το πρώτο διάστημα, είτε γιατί δε θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι εμβολιασμοί είτε γιατί ο Αύγουστος δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει το σύνολο της πολύ έντονης ζήτησης. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι σπρώχνουν και φέρνουν μεγάλη ζήτηση ακόμη και το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο μπορεί και το Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ