Μνήμη: Πώς σχετίζεται με τον τρόπο ζωής σου;

Είναι το όργανο που ελέγχει και συντονίζει τις αντιδράσεις μας και μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε, και να αισθανόμαστε δημιουργώντας αναμνήσεις και συναισθήματα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς δουλεύει ο εγκέφαλος; Και τι χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά;

Η συνεχής παραγωγή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών είναι ό,τι χρειάζεται ο εγκέφαλος μας. Συνεπώς δεν είναι τυχαία η αξιοσημείωτη ευαισθησία του στο αυξημένο οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να καταστρέψει τα νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι λειτουργικές ικανότητες του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης.

Γι’ αυτό μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι η μεσογειακή, μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μέσω της θετικής δράσης της στη λειτουργία των νευρώνων. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, τα μονοακόρεστα και τα ω3 λιπαρά οξέα, οι ανθοκυανίνες και τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην αποτελεσματική νευρική λειτουργία.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η γυμναστική, καθώς τα υψηλά επίπεδα άσκησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Alzheimer κατά 28% και 45% αντίστοιχα. Επίσης, μελέτες αναφέρουν ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες. Συνεπώς, τα 20 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης καθημερινά, όπως το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο, το ποδήλατο ή το κολύμπι, φαίνεται ότι είναι ιδανικά για την προστασία του εγκεφάλου και για την καλύτερη νευρική λειτουργία.

Τέλος, η σημασία του ύπνου αναδεικνύεται συνεχώς όλο και πιο σημαντικά όσον αφορά όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου, και ειδικά του βραδινού ύπνου, ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, αφομοιώνει τα γεγονότα της ημέρας και δημιουργεί αναμνήσεις. Ενώ από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ύπνου προκαλεί ορμονική διαταραχή, αυξημένο στρες και επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την αντιληπτική ικανότητα αλλά και την απόδοση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here