Θ. Τρύφων: Η Ελλάδα έχει δυνατότητες παραγωγικού και ερευνητικού hub για φάρμακα


«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη ένα παραγωγικό και ερευνητικό hub για ολόκληρη την Ευρώπη, εάν δεν παρατηρούνταν η μείωση των κεφαλαίων που χρειαζόμασταν για παραγωγή και Έρευνα & Ανάπτυξη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης της τελευταίας δεκαετίας μέσω του clawback».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρου Τρύφων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ έκανε λόγο για «μοναδικές ευκαιρίες που επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τη χώρα» επισημαίνοντας πως η ευημερία παγκοσμίως δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες ώστε  «όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ελληνικό ποιοτικό φάρμακο». Υπογράμμισε επίσης, πως μία ακόμη ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου είναι και «η ομογενοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών Αμερικής και Ευρώπης», ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση στο φάρμακο, πάνω στην οποία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ωστόσο για να μπορέσει η χώρα να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων και να αποτελέσει παραγωγικό και ερευνητικό hub στην Ευρώπη υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, οι οποίες θα ευνοήσουν όχι μόνο την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και της ίδιας της οικονομίας. Ο εξορθολογισμός των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και ένα σταθερό πλαίσιο θα έφερναν και περισσσότερες επενδύσεις στη χώρα.

«Η υπερφορολόγηση άγγιξε το 70% του κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Αυτό δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε σχέση με ανταγωνιστές μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ανάγκασε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μείνει πίσω στην τεχνολογία και στα νέα προϊόντα» υπογράμμισε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επενδύσεις που δρομολογεί ο κλάδος, τονίζοντας ότι η μοναδική αναπτυξιακή δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου αποδεικνύεται από το γεγονός πως με το ελάχιστο κίνητρο του συμψηφισμού του 8% των εκπτώσεων και των επιστροφών με επενδύσεις, κατατέθηκαν 52 επενδυτικά σχέδια από ελληνικές κυρίως, αλλά και ξένες εταιρείες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου ζητά την παράταση ισχύος του μέτρου συμψηφισμού του clawback με τις παραγωγικές επενδύσεις του κλάδου για τουλάχιστον τέσσερα έτη, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν προγραμματισμένες επενδύσεις. Επενδύσεις που έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, δημιουργούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην επίτευξη σταθερών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ