Ενοίκια Μαΐου – Ιουνίου: Απαλλαγές, μειώσεις και πληρωμές – Ποιοι δικαιούνται επίδομα έως 4.000 ευρώ


Μειωμένα ενοίκια: Οι κ.κ. Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, επίσης δικηγόρος, και Μιχάλης Αντωνόπουλος, φοροτεχνικός, μίλησαν αναφορικά με το τι θα ισχύει για τα ενοίκια Μαΐου και Ιουνίου, αλλά και τι γίνεται με το επίδομα έως 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο.

Για τα ενοίκια του Μαΐου, απαλλαγές θα ισχύσουν για επαγγελματίες που παρέμειναν κλειστοί με κρατική εντολή.

Αυτό αφορά στους επιχειρηματίες και σε επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές. Καμία μείωση δε θα ισχύσει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Η αποζημίωση των ιδιοκτητών όταν είναι φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο 80% της απώλειας, και στο 60% όταν είναι νομικά πρόσωπα.

Οι εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες κατηγορίες, δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο κατά 40% και στην κατοικία τους, αλλά και στη φοιτητική στέγη των παιδιών τους. Η αποζημίωση των ιδιοκτητών σε αυτή την περίπτωση θα ανέρχεται στο 50% επί της απώλειας.

Οι πληρωμές για τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν από 17 έως 21/05, ενώ οι πληρωμές για τα ενοίκια του Μαΐου θα γίνουν στα μέσα Ιουνίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για τα ενοίκια του Ιουνίου εξετάζεται «κούρεμα» κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, και θα αφορά σε γυμναστήρια, σινεμά, κλειστούς – εσωτερικούς χώροι διασκέδασης και εστίασης κτλ.

Επίδομα έως 4.000 ευρώ: Δικαιούχοι, προθεσμίες και ποσά

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού αναμένεται για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
  • 2.000 για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους
  • 4.000 για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, και δε δεσμεύεται και δε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστάλθηκε η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Η εστίαση δε συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους. Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ανοίξουν στο aade.gr στις 17 Μαΐου, ενώ η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ