Αλήθειες Μύθοι: Τι γνωρίζετε πραγματικά για την κοιλιοκάκη;

Αλήθειες Μύθοι: Ο Μάιος του 2021 είναι μήνας συνειδητοποίησης για ένα παγκόσμιο γεγονός που έχει σχεδιαστεί για την ευαισθητοποίηση στην ασθένεια. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι η αύξηση της γνώσης του κοινού σχετικά με αυτήν τη συχνά παρανοημένη αυτοάνοση ασθένεια. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν επίσης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η κατάσταση επηρεάζει αυτούς που αγωνίζονται και ζουν μαζί της κάθε μέρα.

Ο στόχος είναι επίσης να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες που χτυπούν κοινές παρανοήσεις και μύθους.

Μελετητής  της κατάστασης είναι ο Δρ. Vikki Petersen, Πιστοποιημένος Κλινικός Διατροφολόγος, Χειροπράκτης και Πιστοποιημένος Ιατρός Λειτουργικής Ιατρικής.

Ο Petersen έχει μερικές χρήσιμες γνώσεις για την κοιλιοκάκη και επισημαίνει ορισμένες κοινές παρανοήσεις που πρέπει να γνωρίζουν όλοι.

«Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει την επένδυση του λεπτού εντέρου σας, προκαλώντας φλεγμονή, πεπτική δυσφορία, μειωμένη ικανότητα απορρόφησης ορισμένων θρεπτικών ουσιών και τάση ανάπτυξης άλλων σοβαρών ασθενειών».

Για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για την ασθένεια, ο Δρ Petersen συζητά τέσσερις μύθους για την κοιλιοκάκη. Αυτοί είναι:

# 1: Η κοιλιοκάκη και οι αλλεργίες στο σιτάρι είναι το ένα και το αυτό. Μερικές φορές πιστεύεται ότι η κοιλιοκάκη είναι ίδια με την αλλεργία στο σιτάρι. Είναι πολύ διαφορετικά. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου πρέπει κανείς να αποφύγει τη γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι) μια ζωή.

Η κοιλιοκάκη είναι αρκετά συνηθισμένη, επηρεάζοντας το 1% του πληθυσμού, καθιστώντας τη μία από τις πιο κοινές δια βίου διαταραχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι αλλεργίες στο σιτάρι είναι στην πραγματικότητα πολύ σπάνιες.

# 2: Μικρές ποσότητες γλουτένης δεν θα επηρεάσουν τα άτομα με κοιλιοκάκη. Μια εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι ένα «δάγκωμα» ή «γουλιά» από κάτι που περιέχει γλουτένη δεν θα μπορούσε να ενοχλήσει κάποιον που πάσχει από κοιλιοκάκη. Το γεγονός είναι ότι η ανάγκη αποφυγής της γλουτένης δεν είναι ποσοτική, αλλά μάλλον ποιοτική… που σημαίνει ότι μια «ψίχα» ψωμιού σε μια σαλάτα είναι αρκετή για να δημιουργήσει πολύ κακές επιπτώσεις σε κάποιον με την ασθένεια.

# 3: Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια «μανία». Μια εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι η αποφυγή της γλουτένης είναι «μανία» και δεν είναι πραγματικά απαραίτητη. Δυστυχώς, η μη αντιμετωπισμένη κοιλιοκάκη (που σημαίνει ότι το άτομο δεν αποφεύγει εντελώς τη γλουτένη) μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο (λέμφωμα), ηπατική νόσο, θυρεοειδή νόσο, αποβολές, νευρολογικές παθήσεις και άλλα. Τα συμπτώματα και οι μακροπρόθεσμες εκδηλώσεις ξεπερνούν πολύ τις «στομαχικές διαταραχές».

# 4: Η ευαισθησία στη γλουτένη διαφέρει από την κοιλιοκάκη Η κοιλιοκάκη, όπως έχουμε πει, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Η λανθασμένη αντίληψη ότι η ευαισθησία στη γλουτένη δεν είναι «πραγματική» κατάσταση έχει απορριφθεί από έναν αριθμό παγκοσμίου φήμης ερευνητών. Αυτό που έχουν και οι δύο συνθήκες είναι η ανάγκη αφαίρεσης όλης της γλουτένης από τη διατροφή κάποιου.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ