Self test: Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος από σήμερα- Η διαδικασία υποβολής και τα πρόστιμα


Τα self test θα πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προσέλευση

Απαραίτητα έχουν καταστεί πλέον τα λεγόμενα self tests, για την επαναλειτουργία των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, κατά την έξοδο της χώρας από το lockdown, τα μέτρα του οποίου βδομάδα με τη βδομάδα, αναστέλλονται από κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους λόγω και της σταδιακής κάμψης της πανδημίας σε όλη την επικράτεια.

Με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί τόσο εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσο και μαθητές-εκπαιδευτικοί θα πρέπει σήμερα να προσέλθουν στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης με αρνητικά self tests τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που το τεστ βγει βγει θετικό θα πρέπει παραμένουν στο σπίτι προκειμένου να κάνουν μοριακό τεστ.

Σημειώνεται ότι τα self test θα πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προσέλευση.

Ποιοι πρέπει να κάνουν self test

Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσο εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο, προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για εργασία χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self test. Ειδάλλως του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self – test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ