ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας κλείνει το εσωκομματικό μέτωπο – Τι σηματοδοτεί η «επιστροφή» Τσακαλώτου


Αποφασισμένος να βάλει τέλος στις εσωτερικές συγκρούσεις στη Κουμουνδούρου και να πορευτεί με το όλο κόμμα στον δρόμο για την διεκδίκηση της εξουσίας είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που επιχειρεί σε μία κρίσιμη κοινωνικοοικονομική συγκυρία να συσπειρώσει το κόμμα του.

Η κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ξεκάθαρη από την «επαναφορά» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο προσκήνιο, με την παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκδήλωση για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν ήταν ανέφελες ούτε καν τη περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην εξουσία. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο τότε υπουργός Οικονομικός συγκρούστηκε υπογείως με τον «ένοικο» του Μεγάρου Μαξίμου. Οι προστριβές συνεχίστηκαν μετά τη διπλή εκλογική «σφαλιάρα» του καλοκαιριού του 2019, όταν και ο Ευ.Τσακαλώτος και η εσωκομματική ομάδα των «53+», της οποίας ηγείται, ζητούσαν επίμονα να γίνει σκληρή και σε βάθος αυτοκριτική για τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα, αλλά και απόδοση ευθυνών.

Η κατάσταση ανάμεσα στους δύο άνδρες επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Από τη μία η διαφωνία της ομάδας Τσακαλώτου με τη σκληρή στάση Τσίπρα απέναντι στη Τουρκία και από την άλλη ο «ανασχηματισμός» στους τομείς ευθύνης των βουλευτών που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του πρώτου από τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος και την υποβάθμιση του διά της αναβαθμίσεως, αφού έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Έκτοτε, υπήρξαν κάποιες μικρές συγκρούσεις για εσωκομματικά οργανωτικά θέματα. Το θέμα απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα πριν από μερικές εβδομάδες, όταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών απουσίαζε από την εκδήλωση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την πρόταση του για την Οικονομία. Η απουσία ενός τόσο σημαντικού στελέχους ερμηνεύτηκε με δύο τρόπους:

Πρώτον, ότι ο Αλ.Τσίπρας θέλησε να πάρει αποστάσεις από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απομάκρυνε τη μεσαία τάξη από το κόμμα. Δεύτερον, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να βάζει σε δεύτερο πλάνο τα στελέχη της «Ομπρέλας» -της νέας εσωκομματικής ομάδας που σχηματίστηκε από τη σύμπραξη των «53+» και της παλιάς φρουράς.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Αλ.Τσίπρας είναι αποφασισμένος να αφήσει τις προστριβές στο παρελθόν και να πορευτεί στο μέλλον με ολόκληρο το κόμμα, χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται ο ρόλος πρωταγωνιστή που επιφυλάσσει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη σημερινή εκδήλωση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρά τις παραινέσεις ορισμένων συνομιλητών του να αφήσει πίσω τα «βαρίδια» και όσους έχουν κατά καιρούς διαφωνίες με επί μέρους θέματα της γραμμής του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πορευτεί ενωτικά και δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν περισσεύει κανένας από τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σήμα πως στη Κουμουνδούρου επικρατεί κλίμα ομόνοιας δόθηκε ανεπίσημα από τον Νίκο Παππά, με μία κίνηση του στα κοινωνικά δίκτυα. Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β΄Αθηνών, έκανε πριν από μερικές ημέρες αναδημοσίευση μίας ανάρτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου -που αφορούσε στη πρόσφατη διάρρηξη του γραφείου τελευταίου-, ο οποίος και σύμφωνα με τις κακές γλώσσες του κόμματος, αποτελεί τον άσπονδο σύντροφο του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ