Η κυβέρνηση εστιάζει στη μετά πανδημία εποχή: Ρίχνει το βάρος στα εργασιακά και το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ


Μπορεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα να έχουν επανέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ωστόσο, η πανδημία δεν έχει παρέλθει ακόμα. Κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιτευχθεί με κύρια όπλα το τείχος ανοσίας, που συστηματικά χτίζεται μέσω των εμβολιασμών, τα προληπτικά τεστ και τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που πρέπει να τηρούμε πιστά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και να φοράμε μάσκα είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε όχι.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος «δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του». Πρόσθεσε δε ότι «o ιός είναι εδώ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα».

Τρέχουν οι μεταρρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση εστιάζουν στην μετά την πανδημία εποχή, με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο να προχωρά με ταχείς ρυθμούς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται αισιόδοξος για την οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπογράμμισε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον η οικονομία κινείται προς μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη. Τόνισε πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, καθώς και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας μετά τη πανδημία.

Στην παρούσα φάση το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος στις αλλαγές στα εργασιακά. Με κεντρικό σύνθημα: η δύναμη στους εργαζόμενους, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως όσο πιο αντιληπτό γίνεται ότι το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας προασπίζει πρωτίστως τα δικαιώματα του εργαζομένου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφεύγει σε αποκυήματα φαντασίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, εκτός των άλλων, θωρακίζει το οκτάωρο, βάζει την ηλεκτρονική κάρτα απέναντι στους εργοδότες που αυθαιρετούν, θέτει τέλος στις αδήλωτες υπερωρίες, δίνει δικαιώματα στον νέο πατέρα, αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθαρίζουν πως το νομοσχέδιο δεν έχει κρυφές διατάξεις, καθώς το πλήρες κείμενο έχει παρουσιαστεί επισήμως και έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις για βελτίωση των διατάξεων, οι οποίες όμως θα πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε fake news, τονίζουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ