Ο συμβιβασμός του εφοπλιστή Προκοπίου, ο «θεράπων» Ζαββός και ο καταγραφέας της Κεφαλαιαγοράς


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο συμβιβασμός Προκοπίου

Μετά από δύο έτη δικαστικών διενέξεων η ναυτιλιακή εταιρεία Dynagas LNG Partners LP, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, ήλθε σε συμφωνία επί της αρχής για να κλείσει την υπόθεση της αντιπαράθεσης με μετόχους της, που την είχε φέρει στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας. Σε αγωγές που είχαν καταθέσει οι μέτοχοι της Dynagas LNG Partners είχαν υποστηρίξει πως εξαπατήθηκαν από τη Διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία τους διαβεβαίωνε πως οι μακροχρόνιες ναυλώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει θα απέφεραν επαρκή ροή ρευστότητας για να υποστηρίξουν τα γενναιόδωρα μερίσματά της. Αυτό ωστόσο δεν έγινε. Τα μερίσματα της ναυτιλιακής σταδιακά μειώθηκαν από τα 40 σεντς ανά μετοχή, στα 5,4 σεντς ανά μετοχή σήμερα.

Αν και αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις των εναγόντων για απάτη εκ μέρους της Dynagas LNG Partners LP, ωστόσο η υπόθεση δεν έκλεισε. Έτσι, η Διοίκηση της Dynagas LNG Partners LP αποφάσισε να έλθει σε ένα διακανονισμό με τους ενάγοντες, ο οποίος και θα επικυρωθεί το προσεχές διάστημα με δικαστική απόφαση. Πάντως, σε ενημέρωση που παρείχε προς την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς η ναυτιλιακή εταιρεία διατείνεται πως οι ισχυρισμοί που εκφράσθηκαν εναντίον της διοίκησής της κατά τη δίκη είναι χωρίς αξία και πως παρά τη συμφωνία επίλυσης των διαφορών, οι διοικούντες τη ναυτιλιακή δεν έχουν παραδεχτεί οποιαδήποτε αδικοπραξία ή ευθύνη και δεν παραδέχονται οποιαδήποτε αδικοπραξία ή ευθύνη. Μια λεπτομέρεια. Το κόστος του συμβιβασμού θα καλυφθεί πλήρως από τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες είναι συμβεβλημένοι οι διοικούντες την Dynagas LNG Partners LP και όχι από το ταμείο της ναυτιλιακής.

Το αλουμίνιο και η Mytilineos

Τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού από ανάλωση φορολογηθέντων αποθεματικών, για τη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου που αφορά στην επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου, καλείται να εγκρίνει στις 15 Ιουνίου 2021 η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Mytilineos. Γιατί αποφασίσθηκε το ειδικό αποθεματικό να επενδυθεί στην μονάδα παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας και όχι αλλού; Διότι η τιμή του αλουμινίου έχει καταγράψει ράλι το τελευταίο έτος. Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώνεται σήμερα στα 2.323 δολάρια ανά τόνο, από 1.474 δολάρια ανά τόνο τον Μάιο του 2020, ενώ την ίδια στιγμή τα premia των προϊόντων αλουμινίου σημειώνουν ισχυρή άνοδο, γεγονός που υποδηλώνει την έλλειψη διαθεσιμότητας μετάλλου στην ευρωπαϊκή αγορά. Ανοδικά, αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς σε σχέση με το αλουμίνιο, κινούνται και οι τιμές της αλουμίνας με το δείκτη API να διαμορφώνεται σήμερα στο επίπεδο των 305 δολαρίων ανά τόνο, από 254 δολάρια ανά τόνο που ήταν το Μάιο του 2020. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό γιατί ο Ευάγγελος Μυτιλιναίος δίνει τόσο μεγάλο βάρος στην επέκταση της παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας.

Προσεχώς καμπάνες

Η στήλη πληροφορείται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται να ρίξει «καμπάνες» για υποθέσεις που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Δεδομένου ότι οι ανακοινώσεις είναι θέμα ολίγων 24ωρων, απλά κάντε λίγο υπομονή. Για όσους, ωστόσο, έχουν να καταγγείλουν κάτι μεμπτό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με ζητήματα που αφορούν σε εισηγμένες επιχειρήσεις ή σε χρηματιστηριακές εταιρείες, η Αρχή πλέον είναι σε θέση να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικότερα τις τηλεφωνικές καταγγελίες. Μόλις προ ημερών δαπάνησε ένα σεβαστό ποσό για την αναβάθμιση του συστήματος καταγραφής φωνής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έτσι, πλέον δεν θα «πέφτει κάτω» ούτε μια καταγγελία. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Ο θεράπων Ζαββός

Η στήλη πληροφορείται πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός κινείται ήδη στην κατεύθυνση της αλλαγής διατάξεων του Ν. 4449/2017, με τις οποίες προβλέφθηκε η «διεθνής πρωτοτυπία», η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μη δύναται να ελέγχει τα πρακτικά των Επιτροπών Ελέγχου των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, αρμοδιότητα που με τον εν λόγω νόμο παρασχέθηκε κατά αποκλειστικότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η στρέβλωση αυτή ήλθε στην επιφάνεια προ ημερών, με αφορμή τις οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank. Όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε τα πρακτικά της Επιτροπής Ελέγχου από την τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος την ενημέρωσε πως δεν μπορούσε να τα λάβει λόγω της πρόβλεψης του νόμου. Να σημειωθεί πως το άρθρο 44 του Ν. 4449/2017, το οποίο αυστηροποιήθηκε με το άρθρο 74 του Ν. 4706/2020 προβλέπει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια για να ελέγχει τα πρακτικά των Επιτροπών Ελέγχων των εισηγμένων και να επιβάλει κυρώσεις ( πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ), όταν και όπου απαιτείται. Αξίζει να σημειωθεί πως σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης και της ΕΕ , η αρμοδιότητα ελέγχου των πεπραγμένων των Επιτροπών Ελέγχου εισηγμένων τραπεζών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων δεν έχει εκχωρηθεί στην κεντρική τράπεζα, καθώς αυτό δεν συνάδει και με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΕ 537/2014. Και ο Γιώργος Ζαββός εμφανίζεται αποφασισμένος να «θεραπεύσει» τη στρέβλωση.

Η Προεδρία της Κυβέρνησης

Από σήμερα έως και την Παρασκευή 28 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για απόσπαση όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να υπηρετήσουν στην Γενική Γραμματεία Συντονισμού και στην Ειδική Γραμματεία Ο.Π.Σ. Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Προκειμένου να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε προσωπικό που έχουν ανακύψει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, προτίθεται να ενισχύσει το προσωπικό της με 23 αποσπάσεις υπαλλήλων. Ομοίως, η Ειδική Γραμματεία Ο.Π.Σ. Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου της Προεδρίας της Κυβέρνησης, προτίθεται να ενισχύσει το προσωπικό της με έξι αποσπάσεις υπαλλήλων. Οι αιτήσεις όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα εξετασθούν από ειδική επιτροπή και οι υποψήφιοι οι οποίοι θα πληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα της θέσης, θα κληθούν σε συνέντευξη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ