Κορονοϊός: «Βόμβα» Σαρηγιάννη – «Πολύ ανησυχητική η… αθηναϊκή μετάλλαξη»


Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε πως οι μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.

Τον προβληματισμό του για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορονοϊού και κυρίως για τη λεγόμενη «αθηναϊκή» μετάλλαξη διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Real Fm 107,1.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός.

Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.

Ερωτηθείς για το αίτημα των κέντρων δεξίωσης για κατάργηση του ορίου των 100 ατόμων ο κ. Σαρηγιάννης όχι μόνο απάντησε αρνητικά, αλλά τόνισε την ανάγκη να μπει το όριο των 100 ατόμων και στα μεγάλα εστιατόρια.

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά, ενώ επανέλαβε την ανάγκη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικού χώρους, καθώς -όπως έχει αποφανθεί και ο ΠΟΥ- η παραμονή σε έναν χώρο για πάνω από 1,5 ώρα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ