Εγκυμοσύνη-εμβολιασμός: Πρόσβαση στο εμβόλιο ανάλογα με την χώρα

Εγκυμοσύνη-εμβολιασμός: Πρόσβαση στο εμβόλιο ανάλογα με την χώρα στην οποία ζουν.  Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο Pfizer BioNTech δεν περιλάμβαναν εγκύους αλλά ούτε θηλάζουσες γυναίκες.

Η Pfizer έχει δηλώσει ότι ακολούθησε την καθοδήγηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για το ότι άφησε εκτός τις εγκύους και τις θηλάζουσες από τις κλινικές δοκιμές της. Αυτές οι γυναίκες δεν θα συμπεριληφθούν σε κλινικές δοκιμές μέχρι η εταιρεία να ολοκληρώσει τις λεγόμενες μελέτες Dart (τοξικότητα στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή), που συχνά διεξάγονται σε ζώα.

Έτσι, σύμφωνα με την εταιρεία, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν είναι επαρκή για τον προσδιορισμό κινδύνων στην εγκυμοσύνη- εάν και εφόσον υπάρχουν- που μπορεί να θέσει το εμβόλιο.  Στη Βρετανία  η έλλειψη δεδομένων έχει οδηγήσει τις ρυθμιστικές αρχές να αποκλείσουν τις εγκύους και τις θηλάζουσες από τα προγράμματα εμβολιασμού. Στις ΗΠΑ, η απόφαση εναπόκειται στις ίδιες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις μελέτες ανάπτυξης και αναπαραγωγικής τοξικότητας του Pfizer αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των µελετών, η εταιρεία µπορεί να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές της για να συμπεριλάβει τις εγκύους γυναίκες. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προέτρεψε την κυβέρνηση του ΗΒ να χρηματοδοτήσει ερευνητικές μελέτες για το εμβόλιο και την καταλληλότητά του για εγκύους και θηλάζουσες.

Επίσης, θα συλλεχθούν στοιχεία από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες στις ΗΠΑ που θα επιλέξουν να πάρουν το εμβόλιο τους επόμενους μήνες. Αυτό θα προέλθει πρώτα από το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας – μεταξύ των πρώτων στις ΗΠΑ που είναι επιλέξιμοι – περίπου 330.000 από τους οποίους εκτιμάται ότι είναι έγκυοι ή θηλάζουν. Στο μεταξύ η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας γράφει ότι ο εμβολιασμός δεν προσφέρεται σε άτομα που είναι 17 ετών ή νεότερα, εγκύους ή θηλάζουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί μία πιο επιφυλακτική πορεία κι ενώ τα στοιχεία δεν εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια στην εγκυμοσύνη, η υπηρεσία θέλει να δει περισσότερα μη κλινικά δεδομένα πριν οριστικοποιήσει τις συμβουλές της για τον εμβολιασμό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here