Mindfulness Οφέλη Εγκέφαλος: Ερευνητές ανίχνευσαν τις αλλαγές που επιφέρει το mindfulness στον εγκέφαλό μας [vid]


Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Sunshine Coast της Αυστραλίας θέλησαν να διερευνήσουν ακριβώς αυτό: πώς η συνειδητότητα/mindfulness μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σας να εστιάζετε την προσοχή σας και να παραμένετε συγκεντρωμένοι/ες.

Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 81 υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών με σκοπό να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα από την συμμετοχή τους σε ένα προγράμμα mindfulness – διάρκειας οκτώ εβδομάδων – στην ικανότητα προσοχής και στη φυσιολογία του εγκεφάλου, άμεσα και μακροπρόθεσμα (έξι μήνες αργότερα).

Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα mindfulness έδειξαν βελτιώσεις στην ικανότητα συγκέντρωσης/εστίασης της προσοχής – που διατηρήθηκαν κατά την εξαμηνιαία επίσκεψη παρακολούθησης. Βρήκαν επίσης αλλαγές στη φυσιολογία του εγκεφάλου που συσχετίστηκαν με τη βελτίωση της προσοχής.

Παρατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφίας

Για να εκτιμήσουν τις αλλαγές στη φυσιολογία του εγκεφάλου, οι ερευνητές παρατήρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας. Ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν στο τριχωτό της κεφαλής των συμμετεχόντων, με σκοπό να μπορεί να μετρηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα.

Στόχος των ερευνητών ήταν να επικεντρωθούν στην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εστίαση της προσοχής. Για να γίνει αυτό, μελέτησαν δια της ηλεκροεγκεφαλογραφίας, τι συνέβαινε στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων ενώ εκείνοι εξασκούσαν μια εργασία που απαιτεί κάποια επίπεδα προσοχής. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανιχνεύσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και ακριβέστερα ζεύγη γραμμάτων που παρουσιάζονταν σε μια οθόνη προβολής.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο διαφορετικοί τύποι εγκεφαλικών διεργασιών βελτιώθηκαν από την εξάσκηση της πρακτικής του mindfulness: 

  • Πρώτον, η εκπαίδευση στην πρακτική του mindfulness αύξησε την αποτελεσματικότητα των εγκεφαλικών οδών που επεξεργάζονται πληροφορίες που προέρχονται από τις αισθήσεις. Με άλλα λόγια, η αύξηση της προσοχής βοήθησε τους συμμετέχοντες να βλέπουν κυριολεκτικά τις πληροφορίες με μεγαλύτερη ακρίβεια.
  • Δεύτερον, η εκπαίδευση στο mindfulness ενίσχυσε επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου να κατευθύνει την προσοχή στις πληροφορίες που ενδιαφέρουν κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μπορούσαν καλύτερα να επικεντρωθούν στην εργασία που τους είχε ανατεθεί και να αγνοήσουν τους περισπασμούς.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ