Ερντογάν: Ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει από την Κύπρο, οι εγγυήσεις δεν θα καταργηθούν

Επίσκεψη στα κατεχόμενα την 20ή Ιουλίου -επέτειο της τουρκικής εισβολής- προαναγγέλλει μιλώντας στην εφημερίδα Sabah ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας παράλληλα σε σταθερά προκλητική γραμμή πως δεν μπορεί να γίνεται ούτε λόγος για απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. 

«Να το μάθει όλη η Υφήλιος: Οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν θα καταργηθούν, ο τουρκικός στρατός δεν θα αποσυρθεί από την Κύπρο» δήλωσε ο Ερντογάν αφού έκανε λόγο για αμφιλεγόμενη στάση της ΕΕ και προσέγγιση του ΟΗΕ για «κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε την Κύπρο στο έλεος των οχλήσεων των Ελληνοκυπρίων. Δεν μπορεί καν να υπάρχει πρόταση για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία μας με χώρες σε διεθνή φόρα τις προσεχείς ημέρες.

»Μέχρι στιγμής, η στάση τους υπήρξε σαφής, αλλά θα επιδιώξουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στο έπακρο. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πλην ημών» συνέχισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Sabah.

Παράλληλα, δήλωσε ότι εκτός απροόπτου θα βρίσκεται την 20ή Ιουλίου στα κατεχόμενα.

Την ίδια στιγμή, ενώπιον της «εκτροπής της Τουρκίας» με την αξίωση περί λύσης δύο κρατών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο για την τελωνειακή αναβάθμιση της Άγκυρας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κύπρου πως έχει ήδη αποστείλει επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποιώντας τις τουρκικές αξιώσεις, σημειώνοντας πως με ανάλογες θέσεις δεν θεωρεί ότι «μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

«Ηδη με επιστολή μου γνωστοποιώ στους αρχηγούς των κρατών-μελών, από τη μία την εκτροπή της Τουρκίας με την αξίωση για λύση κρατών και από την άλλη πως με ανάλογες θέσεις, δεν θεωρώ μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν θεωρεί δεδομένη τη διεξαγωγή δεύτερης διάσκεψης για το Κυπριακό· υπογραμμίζει πως για να καταστεί δυνατή θα χρειαστεί πολλή προετοιμασία, ενώ επιβεβαιώνει πως συνεχίζονται οι τουρκικοί σχεδιασμοί στο Βαρώσι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ